Norge vil stramme rygelovgivningen

Sundhedsmyndighederne i Norge står klar med et lovforslag, som er ensbetydende med åben jagt på rygere.

I Norge vil man i vidt omfang gå efter at begrænse rygning også udendørs på offentlgie områder. (© Colourbox.com)

Rygere i Norge går trange tider i møde, hvis den norske regering får gennemført en række forslag til en ny rygelov. Det handler blandt andet om forbud mod rygning på værtshuses gadeservering og forbud mod rygerum, skriver den norske Dagsavisen.

Da den daværende norske sundhedsminister, Dagfinn Høybråten, i 2003 forbød rygning på værtshuse, mødte hans forslag massiv modstand. Nu er sundhedsministeriet begyndt at udarbejde en række nye forslag til stramning af rygeloven.

Den norske regering foreslår blandt andet forbud mod rygning på gadeserveringer. Årsagen er, at mange værtshuse bygger en form for lukkede rum til deres overdækkede gadeservering.

Skønsbaseret lovgivning

Da den nuværende lovgivning er skønsbaseret, er et forbud vanskeligt at håndhæve.

Et alternativ til et totalforbud kan derfor være strenge retningslinjer for lovlig opførelse af overdækket gadeservering.

Forslaget består videre af røgfrie stødpudezoner omkring værtshuse, rygeforbud på institutioner, forbud mod salg af legetøjscigaretter, forbud mod rygerum og forbud mod 10 styks cigaretpakker.

Vil have røgfri indgangspartier

Det norske ministerium foreslår videre, at skole- og børnehaveansatte bliver pålagt et tobaksforbud i arbejdstiden, at sundhedsinstitutioner skal være røgfri, og at sundhedspersonales arbejdstid skal være tobaksfri.

Endvidere er der forslag om, at offentlige bygningers indgangspartier skal være røgfri, at der etableres kommunale bevillingsordninger for salg af tobak, og at der bliver registreringspligt for importører af tobak.

Den norske forslag til en strammere rygelov vil blive sendt i høring senere på efteråret.

FacebookTwitter