Norges Erna Solberg får flertalsregering

Kristelig partiformand træder tilbage efter beslutningen om at gå med i den borgerlige regering, siger kilder.

Erna Solberg har fået et flertal bag sig. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)

De fire norske partier Højre, Fremskridtspartiet (FrP), Venstre og Kristeligt Folkeparti (KrF) har godkendt et regeringsgrundlag.

Det meddeler statsminister Erna Solberg.

- Erklæringen er godkendt af alle partier. Det er en historisk dag, sagde statsministeren, da hun torsdag aften kunne stille op på et pressemøde.

Med aftalen, som de enkelte partiers landsstyrer torsdag har vendt tommelfingeren op til, får Solberg opfyldt sin drøm om en flertalsregering.

KrF går med i regering, og dermed kan Højre-statsministeren håbe på mere ro, frem til at hun vil søge genvalg i 2021.

- Mange lande oplever ustabilitet, men vi har gennem gode men hårde forhandlinger fundet sammen. Det viser, at de fire partier har en vilje til at finde løsninger og lave kompromisser, siger Solberg.

Partileder træder tilbage

Lederen af Kristeligt Folkeparti, Knut Arild Hareide, er trådt tilbage, efter at partiet har besluttet at indtræde i regeringen. Det oplyser kilder til den norske tv-station NRK.

Med ham i spidsen bejlede partiet for få måneder siden til oppositionen, men søger nu i stedet mod de borgerlige ministerkontorer.

Det har dog ikke været uden dyb splittelse i partiet. Nyhedsbureauet NTB erfarer, at 19 stemte for og 17 imod, da spørgsmålet var til afstemning i partiets landsstyre torsdag.

Hareide har været særlig kritisk over for den rolle, som Fremskriftspartiet har spillet i Erna Solbergs regering. Hans kritik har i særlig grad været rettet mod Fremskridtspartiet næstformand, Sylvi Listhaug.

Den nye firepartiregering er den første ikkesocialistiske flertalsregering i Norge siden 1985.

/ritzau/

Facebook
Twitter