Norges kronprinsesse vækker undren med sjælden bøn om søn

Kronprinsesse Mette-Marit beder offentligheden om at holde sig fra sin ældste søn. Han vil ikke være kendt.

Mette-Marits ældste søn, Marius, har gennem årene været en fast del, når fotograferne skulle tage billeder af den royale familie. Men han vil ikke være en kendt person længere, lyder det fra kongehuset. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

Norske medier undrer sig over et åbent brev fra Norges kronprinsesse, Mette-Marit, stilet til den norske presse og offentligheden.

Heri beder hun især pressen om at lade sønnen Marius leve sit liv uden for mediernes søgelys.

Han vil ikke være en offentlig person og rejser nu som 20-årig til USA for at studere.

- Marius ønsker ikke at leve et liv i offentligheden. (...) Derfor vælger jeg at bede dele af de norske medier om, at lade ham få lov til at slippe et fokus, han ikke ønsker, nu hvor han blandt andet af den grund vælger at rejse til udlandet for at studere, skriver hun.

I brevet nævner kronprinsessen, at pressen de senere år ikke har behandlet sønnen ordentligt.

- De sidste par år har været præget af en udvikling, jeg som mor selvfølgelig gerne ville have været foruden. Marius bliver udsat for et pres fra dele af den norske presse, som er uværdig, skriver kronprinsessen blandt andet.

Men det billede kan flere norske medier slet ikke genkende.

Kronprinsessen kritiserer blandt andet Norges svar på DR, NRK, for at have fulgt familien på en legeplads ved deres hjem, da Marius var tre år.

- Hun refererer til en enkeltstående episode - en 17 år gammel episode (...) Det ligger langt tilbage i tiden. Derudover må jeg sige, at NRK har været særdeles påpasselig og har haft en åben dialog med kongehuset om dækningen af børn. Vi har ingen interesse i et eksponere børn mod deres vilje, siger NRK's nyhedsdirektør, Alexandra Beverfjord, til det norske medie VG.

Og samme synspunkt udtrykker generalsekretæren i Norges Presseforbund, Nils Øy.

- Jeg kan ikke se, at kronprinsessen har nogen grund til at klage over norsk presses behandling af hendes søn.

- Jeg tror ikke, der er noget andet land, hvor pressen har været så tilbageholdende i forhold til kongefamilien som i Norge, siger han til mediet Aftenposten.

Mette Marit har mange gange haft sønnen med til offentlige arrangementer. Her i 2010 til Eurovision Song Contest. (Foto: Kristoffer Juel Poulsen © Scanpix)

Flere af de norske medier undrer sig over kritikken og pointerer, at sønnen Marius selv har opsøgt offentligheden ved blandt andet at dukke op til filmpremierer, have åbne profiler på sociale medier, stå på ski foran fotografer ved slottet i Oslo, og fordi han har haft en statistrolle i den norske succes-serie ’Skam’.

Chefredaktøren for Norges Se og Hør, Ellen Arnstad, afviser, at ugebladet vil stoppe med at skrive om sønnen.

Han er og bliver en offentlig person, fordi han færdes 'i Norges mest offentlige familie', skriver hun i et svar til kongehuset lagt på ugebladets hjemmeside:

- Marius har også krav på privatrum, der bare er hans. Men når han færdes i offentligheden, er det noget, som absolut kan og bør omtales af norsk presse. Det vil være helt forkert af norske medier at definere Marius som ude af kongefamilien, skriver chefredaktøren.

Her er Marius fotograferet i 2015 sammen med sin mor, Mette Marit, Norges kongepar, sin stedfar, kronprins Haakon, og sine halvsøskende, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Kongehuset i Norge understreger i dag over for VG, at det er Marius eget ønske at trække sig fra rampelyset.

Marius er også blevet fjernet helt fra omtalen af kongefamilien på kongehusets egen hjemmeside.

- Alle, som læser om Marius i medierne, skal vide, at de gør det mod hans eget ønske, siger kongehusets kommunikationschef Marianne Hagen til VG.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk