Norges olieeventyr nærmer sig enden

Norge skal skrue ned for olieudvindingen, hvis olieeventyret skal vare ved. Med det aktuelle udvindingstempo er reserverne væk om otte et halvt år, siger forsker i valgkampens slutspurt.

Det norske valgs to spidskandidater - Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg (tv), og Kristelig Folkepartis Kell Magne Bondevik. Oliemilliarderne står centralt i valgkampen. (Foto: Soreide Kjell Inge © Scanpix)

En norsk olieforsker advarer landets politikere om, at landets kendte olie-reserver vil være udtømt om 8½ år.

- Hvis vi fortsætter med at pumpe olie op af Nordsøen i samme tempo som nu, vil de kilder vi kender til være tomme om 8½ år, siger Helge Ryggvik, Oslo Universitet, til DR Nyheder Online.

Enorme ekstra-indtægter

I øjeblikket kører de norske pumper for fuld kraft, fordi de høje oliepriser gør det til en god forretning at sælge.

Alene i sidste kvartal indbragte salg af olie 94 milliarder kroner til landets oliefond. Oliefonden er en statsstyret fond, hvori alle indtægter fra den statsstyrede olie havner. Formålet med fonden er, at staten får mest mulig ud af olieressourcerne.

Oliefondens samlede formue er nu på 1.200 milliarder kroner. Men det svimlende beløb bygger på 70% af de kendte reserver på norsk sokkel. Kun 30% er tilbage, så hvis eventyret skal fortsætte langt ud i fremtiden, er det tid til at skrue ned for tempoet, lyder advarslen fra Helge Ryggvik.

Til sammenligning vil olieproducerende lande som Venezuela, Iran og Saudi-Arabien alle kunne holde deres produktionsniveau i mere end 70 år.

Helge Ryggfiks advarsel vil blive publiceret senere på året i en rapport, som DR Nyheder Online har set uddrag af. Heri peger den norske olieforsker dog også på, at når olien slipper op, er der stadig gas til mindst 30 års udvinding. Så den norske velfærdsstats indtægter skulle være sikret et godt stykke ud i fremtiden.

Norge går til Stortingsvalg på mandag.

Facebook
Twitter