Norges regering har inviteret Taliban-delegation til Oslo: 'Det er en fjer i hatten for Norge'

Afghanistans udenrigsminister er sammen med kontroversielle Taliban-folk til officielt besøg i Norge.

Her er Afghanistans udenrigsminister og resten af delegationen på vej ud af flyet. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Den ene er Amir Khan Muttaqi, udenrigsminister i Afghanistan. Den anden er Anas Haqqani, som tidligere har været sortlistet af USA for terrorvirksomhed – og så er hans bror, Sirajuddin Haqqani, i øvrigt en af verdens mest eftersøgte terrorister.

Delegationen på i alt 15 mand er på vej i et privatfly, sendt af Norge, der her til aften er landet i Oslo, skriver blandt andre NRK.

Her skal repræsentanterne være frem til tirsdag, hvor de skal mødes med den norske udenrigsminister, efter ministeriet har inviteret dem til den norske hovedstad.

Gæsterne fra Afghanistan skal mødes med de norske myndigheder, repræsentanter fra det internationale samfund og andre afghanere fra det civile samfund, skriver det norske udenrigsministerium.

- Dette er ikke en legitimering eller anerkendelse af Taliban. Men vi må snakke med dem, som i praksis styrer landet i dag. Vi kan ikke lade den politiske situation føre til en endnu værre humanitær krise, siger den norske udenrigsminister Anniken Huitfeldt ifølge norsk TV2.

Med i flyet til Norge er Anas Haqqani (i midten). Har er bror til Sirajuddin Haqqani, der er blandt verdens mest eftersøgte terrorister. Det såkaldte Haqqani-netværk, som Sirajuddin Haqqani tidligere ledede, har stået bag flere voldsomme terrorangreb i Afghanistan de seneste 20 år. Sirajuddin Haqqani er nu indenrigsminister i Afghanistan. (© Det norske udenrigsdepartement)

Invitationen kommer, efter FN gennem længere tid har advaret om en humanitær krise i landet, hvor befolkningen dør af sult. I denne uge kunne 21 Søndag vise voldsomme billeder fra et fængsel i Kabul, hvor fængslede narkomaner må spise græs for at overleve.

Ingen har interesse i at folk dør af sult

Selvom invitationen vil give en form for anerkendelse til Taliban-regeringen i Afghanistan, så mener Peter Viggo Jakobsen, at besøget er en god idé. Han er lektor ved Institut for strategi og krigsstudier ved Forsvarsakademiet.

For ifølge ham er besøget nødvendigt netop nu på grund af den humanitære situation i det krigshærgede land.

- Det er en win-win for begge parter. Vi ser narkomaner, der spiser græs, og FN beder om millioner af dollars til nødhjælp. Det er ikke i nogens interesse, at folk dør af sult, også selvom det kan ses som en hjælp for regimet, siger Peter Viggo Jakobsen.

Men grænsen er hårfin, siger han. For så længe nordmændene holder sig på den rigtige linje og kun taler om nødhjælp og ikke giver Taliban-regeringen diplomatisk anerkendelse og egentlig støtte, ser han ikke besøget som et problem. Og det er ikke tilfældet, sådan som den norske regering præsenterer det.

Men kan Taliban ikke udnytte invitationen til at øge deres legitimitet?

- Der er ingen tvivl om, at Talibans propagandamaskine vil udnytte det, når en vestlig regering inviterer dem. Deres langsigtede mål er at blive meldt ind i de internationale organisationer og blandt andet få adgang til lån i Verdensbanken på grund af den økonomiske situation, landet står i.

- Men Norges mål er at redde liv, og når FN siger, det er den største humanitære katastrofe i verden lige nu, så kan den norske regering retfærdiggøre besøget, siger Peter Viggo Jakobsen.

Sådan så det ud, inden taliban-delegationen hoppede på flyet for at tage den lange tur til Norge. (© Det norske udenrigsdepartement)

Norge har tradition for at forhandle

Norge har nemlig en lang tradition for det humanitære, som ifølge ham er større, end den er i Danmark.

Han fortæller, at mens vi herhjemme har draget i krig sammen med amerikanerne fra midten af 90'erne, så har nordmændene i flere årtier mere markeret sig som fredsmæglere og som en mere humanitær nation. Det er til trods for, at norske soldater også er draget i krig.

Blandt andet var Norge vært for Oslo-forhandlingerne mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre i 90'erne.

- Så det her er endnu en fjer i hatten for Norge. Det er en naturlig del af landets identitet om at være foregangsland ved at bruge ressourcer på at være internationale fredsmæglere, siger Peter Viggo Jakobsen.

Oppositionsparti kritiserer regeringen

Selvom den norske udenrigsminister også vil tale om kvinders skolegang, deltagelse i samfundet og menneskerettigheder, så er der kritik af besøget i Norge.

Christian Tybring Gjedde fra Fremskrittspartiet siger, han ikke er overrasket og mener, at propagandaen har virket.

- Regeringen hvidvasker Taliban. Taliban har intet at gøre i Norge. At forhandle med dem er at anerkende, at de er et legitimt styre, siger han ifølge norsk TV2.

Afghanistans udenrigsminister, Amir Khan Muttaqi, har da også allerede takket Norge for invitationen. Han fortæller ifølge NRK, at det er regeringens første tur til Europa, og at de håber på, at det er en døråbner for gode relationer.

- Jeg er meget glad for, at vi gennem vores udenrigspolitik er i færd med at etablere gode relationer til verdenssamfundet. Afghanistan skal ikke længere være på kollitionskurs med verden. Vi vil gøre vores land til et centrum for sammenhold og økonomisk udvikling i regionen – i tråd med vores afghanske og islamiske traditioner, siger han.

Ingen lande har endnu anerkendt Taliban-styret i Afghanistan. Taliban overtog ledelsen af landet, efter den sidste amerikanske soldat forlod landet i august 2021.