Norges regering vakler efter Facebook-opslag

Støtteparti har mistet tilliden til justitsminister, og det kan fælde hele Erna Solbergs regering.

Justitsminister Sylvi Listhaug møder pressen midt under stormvejret om Facebook-opslaget. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Norges borgerlige regering er kastet ud i en gevaldig krise, efter et støtteparti i dag har sagt, at det ikke længere har tillid til justitsminister, Sylvi Listhaug fra Fremskridtspartiet.

I morgen stemmer Stortinget i Norge om et mistillidsvotum til justitsministeren, og bliver det vedtaget, kan hun rive hele regeringen med i faldet.

Kilder i regeringsapparatet siger, at statsminister Erna Solberg fra partiet Højre vil gå af, hvis et flertal i Stortinget udtrykker mistillid til Sylvi Listhaug.

Undskyldte otte gange

For ti dage siden skrev Sylvi Listhaug et opslag på Facebook, hvor hun anklagede Norges store oppositionsparti, Arbejderpartiet, for at bekymre sig mere om terroristers rettigheder end om nationens sikkerhed.

Justitsministeren slettede opslaget efter en uge med henvisning til, at hun havde brugt et billede, som hun ikke havde rettigheder til.

Bagefter undskyldte Listhaug dog opslaget fra Stortingets talerstol hele otte gange. Men bagefter provokerede hun igen ved at invitere pressen til at se en masse blomster, som tilhængere havde sendt, efter stormen om Facebook-opslaget var blæst op.

Støtteparti splittet

Hele forløbet har fået Kristelig Folkeparti, der fungerer som regeringens støtteparti, til kraftigt at overveje, om de skal støtte et mistillidsvotum, som oppositionen har stillet til justitsministeren.

Kristelig Folkepartis landsstyre har været samlet hele eftermiddagen, og bagefter meddelte partileder Knut Arild Hareide, at man ikke har tillid til Sylvi Listhaug. På et pressemøde sagde Hareide, at nu må statsministeren tage affære for at undgå en "mistillidssituation" i Stortinget.

Kristelig Folkeparti gik sidste år til valg på både at beholde Erna Solberg som statsminister og på at få Sylvi Listhaug ud af regeringen, påpeger NRK.

Facebook
Twitter