Norges statsminister: Afgået minister kan komme tilbage

Erna Solberg vil udpege en ny justitsminister senere i dag, efter den nuværende har trukket sig.

Statsminister Erna Solberg møder pressen efter justitsministerens afgang. (Foto: ROALD © Scanpix)

Norges statsminister, Erna Solberg, kan fortsætte på posten, efter landets omstridte justitsminister, Sylvi Listhaug, har trukket sig fra sin post.

Sylvi Listhaug fra Fremskridtspartiet trak sig få timer før en mistillidsafstemning i Stortinget, der kunne have ført til hele regeringens fald.

Justitsministeren har i snart to uger været fanget i et politisk stormvejr, efter hun på Facebook anklagede Norges store oppositionsparti, Arbejderpartiet, for at sætte terroristers rettigheder over nationens sikkerhed.

En børnehave

På et pressemøde tager Erna Solberg afstand fra Sylvi Listhaugs udtalelser om arbejderpartiet, ligesom hun ikke er enig i den nu forhenværende ministers afskedssalut, hvor hun blandt andet betegnede norsk politik som "en børnehave".

- Jeg vil ikke karakterisere norsk politik som en børnehave. Jeg tror, det er bedst for os alle, at vi trækker vejret og går tilbage til at diskutere politik, siger Erna Solberg.

Statsministeren, der senere i dag vil udnævne en ny justitsminister, roser Sylvi Listhaug for at have gjort et stort arbejde for regeringen.

- Jeg har oplevet Sylvi som en hårdtarbejdende minister, som har været optaget af at gennemføre politik. Hun har haft en klar og tydelig stemme. Ved at trække sig sætter hun regeringssamarbejdet og politiken forrest, siger Erna Solberg.

Hun åbner samtidig for, at Sylvi Listhaug, der nu bliver menigt medlem af Stortinget, kan vende tilbage som minister på et senere tidspunkt i regeringsperioden.

- Det kan være, at hun bliver aktuel til andre poster i regeringen i fremtiden, lyder det fra statsministeren.

"Spekulativt og farligt"

Arbejderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, er mindre imponeret over Sylvi Listhaug. Han betegner ministerens omstridte Facebook-opslag som "usagligt, spekulativt og politisk farligt".

- En justitsminister af alle personer må ikke fyre op under had og konspirationsteorier, siger Jonas Gahr Støre.

Han mener, at justitsministens afskedstale viser, at hun ikke har forstået alvoren i sagen.

Det var Kristelig Folkeparti (KrF), som i realitet trak tæppet væk under Sylvi Listhaug, da partiet i går meddelte, at man ikke længere havde tillid til justitsministeren.

KrF fungerer som den borgerlige mindretalsregerings parlamentariske grundlag, og med deres stemmer var der flertal for et mistillidsvotum fra oppositionen til Sylvi Listhaug.

Lederen af KrF, Knut Arild Hareide, mener, at sagen har fået det rette udfald.

- Det er værdigt, at justitsministeren på eget initiativ tager konsekvensen og træder tilbage, siger han under en debat i Stortinget.

Facebook
Twitter