Norges statsminister siger undskyld til 'tyskertøserne'

Kvinderne, som havde forhold til tyske soldater, blev uværdigt behandlet, lyder det.

Norges statsminister, Erna Solberg, mener, at de såkaldte 'tyskertøser' under Anden Verdenskrig blev behandlet i strid med den norske grundlov. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

I Danmark blev de kaldt nedsættende udtryk som 'feltmadrasser', 'syfilishoppere' 'landsforrædere' og 'tyskertøser'.

De var kvinder, som under Anden Verdenskrig, flirtede med og nogle gange forelskede sig i de unge tyske soldater, der havde besat Danmark.

Kærlighedsforholdene fandt også sted i Norge, hvor de norske 'tyskertøser' blev lige så udstødt af samfundet som herhjemme.

Kvinderne blev ikke retfærdigt behandlet, mener Norges statsminister, Erna Solberg, der nu har givet dem en officiel undskyldning.

- I dag på vegne af regeringen vil jeg gerne sige undskyld.

- Unge, norske piger og kvinder, der havde forhold til tyske soldater, eller som var mistænkt for at have det, blev ofre for en uværdig behandling, sagde Erna Solberg ifølge BBC.

Ordene faldt til et arrangement, der markerede 70-året for FN's menneskerettighedskonvention.

Blev udvist med børnene

Norske kvinder med tyske relationer blev ofte frataget helt basale rettigheder i samfundet, nogle blev interneret, nogle blev frataget deres statsborgerskab og sågar udvist af landet med de børn, de havde fået med en tysker.

Ifølge Erna Solberg brød de norske myndigheder dermed grundloven og helt faste retsprincipper om, at man ikke kan straffes uden at have været igennem en retssag, eller uden en lov, som forbød 'tyskertøsernes' ageren.

- For mange var det bare en teenage-forelskelse, for nogle var fjendens soldater deres livs kærlighed eller en uskyldig flirt, der efterlod sig spor resten af livet, sagde Erna Solberg.

Mange af de norske 'tyskertøser' blev udvist af Norge sammen med de børn, som de havde fået med tyske soldater. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

50.000 forelskede sig

Der findes ingen præcise opgørelser over, hvor mange norske kvinder der havde et forhold til en tysk soldat, men antallet menes at være omkring 50.000. Derudover blev der født 10-12.000 børn af et norsk-tysk forældrepar.

I Danmark er tallet nogenlunde det samme. 5.500 børn blev under og efter besættelsen registreret med en tysk far, men undersøgelser har vist, at tallet nærmere er 10.000.

Mange af kvinderne lever ikke længere, men for de efterladte betyder undskyldningen alligevel meget, siger norske Reidar Gabler, hvis mor som 22-årig forelskede sig i en 25-årig tysk soldat.

- De mennesker, som er direkte berørt, er her ikke mere, men det rører også deres familier og børn, sagde han efter mødet med den norske statsminister.

De danske 'tyskertøser'

  • De danske kvinder med tyske forhold blev under og efter krigen chikaneret, hånet, afstraffet, socialt isoleret og måtte ofte leve med skam. Nogle af dem fik psykiske ar, de levede med resten af livet.

  • Det store, danske fællesskab indtog rollen som helten, der handlede rigtigt, mens stikkerne, nazisterne, de Østfrontsfrivillige og tyskerpigerne blev opfattet som skurkene.

  • Der var sjældent politiske grunde til de danske kvinders forhold til tyske soldater. Og forholdene var langtfra ualmindelige.

  • I løbet af maj 1945 blev tusindvis af såkaldte 'tyskertøser' interneret af modstandsbevægelsen. Interneringerne kunne både være en form for afstraffelse og en beskyttelse mod hævnaktioner fra andre danskere.

  • Modstandsbevægelsens illegale blade angreb kvinder, der havde forhold til tyske soldater. Og allerede under besættelsen skete der afstraffelser af dem.

  • En udbredt måde at straffe tyskerpiger på blev at klippe håret af dem. Det fandt første gang sted i september 1940. Besættelsesmagten krævede hårde straffe for dem, der deltog i overfald på tyskerpiger. Enkelte skyldige blev endda deporteret.

  • Efter krigen blev det ikke gjort kriminelt at have haft forhold til tyske soldater. Kilde: DR's arkiv

Facebook
Twitter