Norges statsminister undlod at klappe under Nobel-takketale

Modtageren af fredsprisen talte kritisk til de lande, der ikke vil tilslutte sig forbud mod atomvåben.

Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow (til højre) og Beatrice Fihn, der er leder af ICAN (i midten), under ceremonien på Oslo Rådhus EPA/Berit Roald NORWAY OUT (Foto: Berit Roald © Scanpix)

Da Nobels fredspris blev uddelt på rådhuset i Oslo tidligere i dag, var flere af verdens atommagter slet ikke repræsenteret med deres topdiplomater i Norge. Og den norske statsminister undlod at klappe visse steder under talen.

Fredsprisen gik nemlig i år til Den Internationale Kampagne for Afskaffelse af Atomvåben (ICAN), som fik en medalje og ti millioner svenske kroner for sit arbejde med at skabe opmærksomhed på de katastrofale humanitære konsekvenser ved brugen af atomvåben. Og fredsprismodtageren udtalte både kritik af atommagter, og de lande, som ikke vil tilslutte sig et forbud mod atomvåben.

- Et øjebliks panik eller hensynsløshed, en misforstået kommentar eller et såret ego kan let føre til udslettelse af hele byer, sagde lederen af ICAN Beatrice Fihn i sin tale, hvor hun sagde, at menneskeheden har glemt, at den er tæt på total ødelæggelse.

- Væk er frygten for dommedag om et øjeblik. Væk er beskyttelsesrummene. Men en ting har overlevet: De tusinder og atter tusinder af nukleare sprænghoveder, der fyldte os med frygt, lød det fra fredsprismodtageren.

'Jeg kan'

ICAN er en samling af 468 organisationer fra 101 lande og kæmper blandt andet for at få verdens lande til at underskrive og ratificere en FN-traktat om at forbyde atomvåben.

FN's Generalforsamling vedtog 7. juli i år en traktat om forbud mod atomvåben. 53 lande har skrevet under på den. Danmark og de øvrige Nato-lande er ikke blandt dem, og derfor klappede Norges statsminister Erna Soelberg heller ikke under dele af takketalen, har hun fortalt til NRK.

. – Man giver ikke spontan applaus, når man er uenig, siger Solberg.

Hun er dog enig i målet om at afskaffe atomvåben, forklarer hun, men hun ser ingen effekt af traktaten.

- Vi må få en gensidig nedrustning og få en verden som er fri for atomvåben. Men så må de lande, der har atomvåben være med. Vi får det ikke gennem en traktat som landene med atomvåben ikke er med på, siger Solberg efter ceremonien.

– Vi er ikke uenige om hvad, der er målet, men vi er nok uenige om, hvordan vi når dertil, sagde Erna Solberg.

Atommagterne USA, Storbritannien, Frankrig, Kina, Indien og Pakistan har oplyst, at deres ambassadører ikke ville deltage i ceremonien i Oslo. De fleste sendte dog en laverestående repræsentant.

ICAN har i sig selv ingen myndighed til at lave lovgivning. Men i navnet 'I Can' ligger, at folk selv individuelt kan presse regeringer, organisationer og lande til at bevæge sig i retning af et forbud mod kernevåben.

/DR Nyheder