- Det er Rusland, der står bag hackerangrebet på Stortinget.
Sådan lød konklusionen fra Norges regering i skikkelse af udenrigsminister Ine Marie Eriksen Søreide i går efter knapt halvanden måneds intens efterforskning fra norske sikkerheds- og efterretningstjenesters side.
Det omfattende hackerangreb på det norske folketing, Stortinget, som blev offentlig kendt 1. september, betød, at et ukendt antal parlamentsmedlemmer og ansatte fik stjålet e-mails, kontonumre, personnumre og bankoplysninger.
Signe Bock Segaard, forsker ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo, påpeger, at regeringen i Norge endnu ikke har lagt beviser, for at det skulle være russerne, der står bag, frem.
- Som udenrigsminister Ine Marie Eriksen Søreide har sagt det, så kommer det heller ikke til at ske. Selv ikke Rusland vil blive præsenteret for, hvilke beviser man har, fordi man så vil afsløre, hvordan man kan bryde ind i stortingets systemer, siger hun.
Når ministeren alligevel er så klar i mælget og skyldspørgsmål, handler det om at imødegå en usikkerhed om, hvorvidt sikkerhedssystemerne er gode nok.
- Det bliver betragtet som en trussel mod det norske demokrati. I et sådant perspektiv handler det også om at opretholde tilliden til demokratiet og norske myndigheder, forklarer Signe Bock Segaard.
Forholdet mellem Norge og Rusland
- •
I august udviste Norge en russisk diplomat efter mistanke om spionage. Rusland gengældte sig ved at udvise en norsk diplomat få dage senere.
- •
Norge arresterede en russisk statsborger i 2018, som var mistænkt for at indsamle oplysninger om landets parlamentarikere. Vedkommende blev senere løsladt på grund af manglende beviser.
- •
I en rapport tidligere på året advarede Norges militære efterretningsagentur, PST, om, at Rusland forsøgte at skabe splid i landet gennem såkaldte indflydelsesoperationer, der havde til formål at svække offentlighedens tillid til regeringen, valghandlingen og medierne.
Tidligere er det kommet frem, at hackerne kan have fået adgang til private oplysninger om flere norske politikere. Men ifølge de foreløbige oplysninger er der indtil videre ikke tegn på, at hemmelige oplysninger skulle være faldet i de forkerte hænder.
- Det er en alvorlig hændelse, som rammer vor vigtigste demokratiske institution. Baseret på det informationsgrundlag, regeringen besidder, er det vores vurdering, at Rusland står bag denne aktivitet, sagde Ine Marie Eriksen Søreide ved et pressemøde tirsdag.
Stortinget meldte om it-indbruddet 24. august. Også formanden for tinget, Tone W. Trøen, betegner hackerangrebet som "uacceptabelt og meget alvorligt".
- Et sådant angreb på Stortinget er et angreb på vort demokrati, siger hun til pressen.
Lederen i udenrigskomiteen i det russiske parlaments overhus, Konstantin Kosatsjov siger til Nyhedsbureauet Tass, at beskyldningerne er helt og aldeles ubegrundede.
Også den russiske ambassade i Norge afviser blankt, at Rusland skulle være indblandet i sagen. Ambassaden kalder på Facebook anklagen for "uacceptabel og skadelige for landenes bilaterale" forhold.
- Der er tale om en tilsigtet provokation, skriver ambassaden videre.
Natos generalsekretær, den tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg, siger, at angrebet skaber bekymring i forsvarsalliancen.
- Nato er bekymret, fordi det føjer sig ind i et mønster, vi har set i andre lande. Sådanne angreb er uacceptable og undergraver tillid. Hackerangrebet mod Stortinget er alvorligt. Vi stoler på norske myndigheders vurdering af, at det er Rusland, der står bag angrebet, siger han til norsk TV 2.
Mulig indblanding i valghandlinger i Norge er noget, man tager meget, meget alvorligt, siger Signe Bock Segaard.
- Der er valg til Stortinget næste år. Så at fremmede magter kan bryde ind, stjæle data og på anden måde påvirke informationsstrømme er noget, politikerne er meget opmærksomme på. Norge er som Danmark et gennemdigitaliseret land, siger hun.
Det er endnu uvist, om det angrebet vil få strafferetlige konsekvenser. Det er optil efterretningsmyndighederne og poltiets anklagemyndighed at beslutte det.
Ved en fejl fremgik det tidligere af denne artikel, at både Norge og Rusland er medlemmer af forsvarsalliancen, Nato.