Normalt ville Julia aldrig stemme, som hun gør. Men nu er det hendes eneste håb

Der er blevet slået hårdt ned på Ruslands politiske opposition, der sætter deres lid til, at det "strategiske valg" alligevel kan gøre en forskel.

Der er over 7.000 kilometer og seks timers tidsforskel mellem den russiske ambassade på Østerbro i København til byen Bratsk i den østlige del af Rusland.

Alligevel er det der, Julia Belskaja finder den kandidat, hun stemmer på ved dagens parlamentsvalg. De herboende russere har fået tildelt et valgdistrikt, og det ligger mildest talt et stykke væk.

- Jeg har aldrig hørt om ham, men for at få et overblik, har jeg læst om ham på nettet, og han virker som en person, der virkelig prøver at gøre en forskel i hans by i Rusland, siger Julia Belskaja om den udvalgte kandidat.

Selvom han var ukendt, har der for Julia Belskaja dog ikke været tvivl om, at det var kandidaten fra Det Kommunistiske Parti (KPRF), Andrej Andrejev, der fik hendes stemme.

App'en, hvor man kan se kandidaterne, der skal støttes til "strategisk valg" blev fredag fjernet fra Google og Apples butikker i Rusland. (Foto: SERGEI ILNITSKY)

Og hvorfor så det? Det korte svar er det såkaldte "strategiske valg".

Han er nemlig den kandidat, der har størst sandsynlighed for at slå kandidaten fra regeringspartiet, Forenet Rusland. Dermed er han den kandidat, oppositionsbevægelsen ført an af Aleksej Navalnyj anbefaler at stemme på.

Under normale omstændigheder ville Julia Belskaja ellers aldrig sætte sit kryds ved en kandidat fra KPRF.

- Jeg kender også andre kandidater, som er stalinister, og jeg ville aldrig drømme om at stemme på nogen, der betragter Stalin som en stor person, der har gjort noget godt for Rusland.

Hør her, hvad Julia Belskaja håber, der kan komme ud af at stemme:

Ikke meget tro på forandring

Den nuværende politiske situation efterlader hende dog ikke med et reelt valg, mener hun. Og for de russere, der vil stække regeringspartiet - og præsident Putins magt - er det en mulighed for at vise deres utilfredshed.

Men det er sådan cirka også alt, det kan bruges til. De er da også godt klar over, at deres stemmer svarer til at ville flytte et sandkorn i Sahara i håbet om at finde vand.

Med andre ord, det politiske billede i Rusland forbliver det samme, også efter alle stemmer er talt op.

Og det gælder sådan set, uanset om man stemmer på Østerbro - eller i Bratsk som Jevgenij Risjkov, der til daglig er forretningsmand.

Jevgenij, der er forretningsmand fra Bratsk (Foto: Matilde Kimer)

- Det gamle system er jeg ret træt af. Der er jo ingen der tror på dem. Der kommer ikke nye til. Udsigten til, at det eksisterende politiske system ændrer sig, er minimal, siger han og tilføjer:

- Der er ingen kraft til at ændre noget.

En "demoraliseret" opposition

Flyver man lidt op i helikopteren er det da også efterhånden noget af en Sisyfos-opgave, den politiske opposition er kommet på.

Sådan lyder analysen fra Ben Noble, der har en doktorgrad i moderne russisk politik og er medforfatter på en bog om den fængslede oppositionsfigur Aleksej Navalnyj.

- Den reelle opposition er tydeligt demoraliseret. Måske også i en choktilstand efter den hidtil usete måde, der er blevet slået ned på dem i år. Det gælder holdet omkring Aleksej Navalnyj, hans støtter, aktivister og det, at hans organisation er stemplet som ekstremistisk, siger han.

Derfor er budskabet også fra Navalnyj-holdet, at de "strategiske valg" er vejen frem.

- Selvom situationen kan synes meget alvorlig, er den bedste og tydeligste måde at bekæmpe systemet på det "strategiske valg" også for at vise, at de også har en politisk styrke og kan gøre modstand, siger Ben Noble.

Det er dog langt fra alle, der mener, at oppositionen er trådt under fode.

- Jeg tror, at moskovitter overdramatiserer, når de siger, at der ikke er nogen rigtig opposition. Her hos os har vi masser af oppositionskandidater, siger Aleksej Skvortsov, der er lokalpolitiker i Bratsk.

Lokalpolitikeren Aleksej Skvortsov. (Foto: Matilde Kimer)

Han er dog enig i, at apatien er rykket ind og engagementet ud - særligt blandt de unge, der for de flestes vedkommende ikke har oplevet anden leder end præsident Putin.

- De unge er frustrerede over ikke at se nogle forandringer. Som Viktor Tsoi (russisk protestsanger, red.) skrev, vi ville have forandringer og kan ikke se dem, og derfor gider de ikke stemme.

- Hvorfor sidder de samme folk i 25 år uden at skifte nye ansigter ind? Det minder om Sovjet, siger han.

- Pensionisterne fik den bedste pris for deres stemme

På det tekniske universitet i Bratsk griner de unge da også, da vi spørger dem, om de har tænkt sig at stemme.

- Hvorfor skulle jeg spilde min tid på det. Vi ved jo godt, hvem der vinder, siger den ene mand.

- Ja, de 500 rubler er ikke det værd, stemmer en anden i, og gruppen ler igen.

Den indforståede reference er til den pris, man efter sigende kan få for at sætte sit kryds ved regeringspartiet Forenet Rusland. En offentlig hemmelighed, som går igen over hele landet.

- Man skulle have været pensionist! De fik den bedste pris for deres stemme, ha ha ha, klukker en af de unge mænd. Han henviser til den den pengegave, som partiet Forenet Rusland med Putins velsignelse har lovet alle pensionister her kort før valget.

På det tekniske universitet morer de studerende sig over valget og tanken om, at de deres stemme faktisk betyder særligt meget.

Men for andre er det et eksempel på, at regeringspartiet og præsidenten faktisk tager sig godt af folket. Noget, oppositionen belejligt glemmer at anerkende i deres iver efter at bide magthaverne i haserne.

At de skulle være kuet og ikke længere kunne tale magthaverne imod af frygt for at blive retsforfulgt er ikke en forklaring, Maksim Vlasov køber.

Maksim Vlasov støtter regeringspartiet Forenet Rusland. (Foto: Matilde Kimer)

Faktisk gør landets udbredte ytringsfrihed netop, at den negative propaganda fra oppositionen har gode vilkår, mener den unge vælger, der har sat sit kryds ved Forenet Rusland.

- Fordi vi har så stor grad af ytringsfrihed, så vokser oppositionen. Og ærligt talt, når folk hele tiden hører denne her konstante kritik af magthaverne, så begynder propagandaen at virke, siger han.

Fremtidens opposition

Selvom der ikke er udsigt til, at magtbalancen ændrer sig, vil oppositionen stadig have en rolle. Men spørgsmålet er, hvad den bliver.

- Vil vi se Det Kommunistiske Parti mere åbent udfordre Kreml, eller vil Kreml lykkes med at have overtaget, måske ved at give dem nogle fordele eller en slags gulerod for at lokke dem med ombord, siger han.

Julia Belskaja har i dag været på den russiske ambassade i København for at sætte sin stemme og for at være valgobservatør. (Foto: Amalie Karlshøj Radoor)

Tilbage på Østerbro er der dog stadig lidt håb om, at støtten til Navalnyjs strategiske afstemning og dermed Det Kommunistiske Parti kan gøre en lille forskel

- Jeg håber, de kan være et virkeligt oppositionsparti. Det er mit eneste håb. Der er også kandidater i Det Kommunistiske Parti, der udtaler sig kritisk, og det er virkelig mit håb, at de stemmer bliver flere i Dumaen, siger Julia Belskaja, inden hun går ind på ambassaden.

For stemmes, det skal der.

- Jeg synes, jeg skal afgive min stemme for at vise min utilfredshed med det der foregår, med de forandringer der foregår. Vi kræver, at der kommer nye tider, siger hun.