Norsk fængsel fik ordre til at holde Breivik i live

Natlige kontroller og kropsvisitationer skulle sikre, at Breivik ikke begik selvmord, inden han fik sin dom.

Terrordømte Anders Behring Breivik ankommer til retslokalet i Skien fængsel torsdag morgen - den tredje retsdag. (Foto: Åserud © Scanpix)

Hver halve time hver nat fra sommeren 2011 til sommeren 2012 tjekkede fængselspersonalet i Ila Fængsel i Oslo, om massemorderen Anders Behring Breivik stadig var live i sin celle.

Han skulle nemlig ikke begå selvmord eller komme til skade, inden han fik sin dom for 22. juli 2011 at have dræbt 77 mennesker i Norge. Det var beskeden fra det norske justitsdepartement.

Sådan lød det fra direktør ved Ila Fængsel Knut Bjarkeid under torsdagens retsmøde i Skien.

Her skal flere vidner fra Ila og Skien fængsel forklare sig om Breiviks afsoningsforhold, som han kalder så umenneskelige, at han har sagsøgt den norske stat for brud på menneskerettighederne.

- Jeg havde fået et tydelig mandat fra Justisdepartementet, det var at sørge for, at samfundet skulle få et retsopgør med Breivik.

- Han skulle ikke udsættes for nogle typer hændelser fra nogen. Det var vores opgave, og den opgave skulle gennemføres, sagde Knut Bjarkeid ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Det betød blandt andet natlige kontroller og en række kropsvisitationer af en nøgen Breivik. Og det klager Breivik over. Han mener, at han er blevet kropsvisiteret nøgen 885 gange.

880 af dem skete, mens han sad fængslet i Ila Fængsel, siger han, hvor han afsonede frem til september 2013, hvorefter han blev flyttede til Skien Fængsel.

/ritzau/NTB