Konstante og dyre flyrejser er skadelige for FN's miljøagenturs (UNEP) rygte og i konflikt med agenturets grundværdi om at sænke sit CO2-aftryk.
Sådan lyder det ifølge BBC og The Guardian i en foreløbig intern FN-revisionsrapport om miljøagenturets, og særligt dets chef, Erik Solheims, store rejseaktivitet.
Af rapporten fremgår blandt andet, at Solheim rejste 529 ud af 668 dage i undersøgelsesperioden - 79 procent - og at rejserne har kostet FN over tre millioner kroner.
Ifølge undersøgelsen har FN-chefen ikke afleveret passende dokumentation for alle sine rejser. Sammen med ferier blev de godkendt af en underordnet, hvilket er imod FN's regler.
Ved en lejlighed fløj han på weekend i Paris fra Washington for efterfølgende at returnere til New York. Andre gange stoppede han i Norge på sine rejser rundt i verden.
Vil ikke behandles som fabriksarbejder
Ifølge BBC er FN's Miljøagenturs rejseaktivitet fordoblet siden 2014.
I en gennemgang af 592 rejser gennemført af 32 personer var der ikke afleveret dokumentation for mere end hver tredje, imens endnu en tredjedel først blev dokumenteret efter reglerne, da FN's revision efterlyste materialet.
Ifølge revisionsrapporten skabte miljøagenturets topledelse en administrativ kultur, som lod hånt om de fastlagte interne kontrolsystemer.
Af teksten fremgår, at "korrespondance viser ledelsens villighed til at omgå reglerne, som blev betegnet som bureaukratiske".
Blandt eksemplerne er et svar fra Erik Solheim til en FN-instans, da han bliver bedt om at forklare 72 rejsedage til Paris og Norge.
- Vi kan ikke acceptere dette spørgsmål om ferie kontra job (...) Vi lever ikke længere i den industrielle tidsalder, og de må holde op med at behandle mig, som om jeg er en 07-17 fabriksarbejder, skriver FN-chefen.
Vil reformere FN-bureaukrati
Erik Solheim siger i en skriftlig udtalelse, at han har betalt penge tilbage for nogle enkelte fejl i rejseafregningerne og er klar til at dække omkostningerne, hvis der bliver fundet flere.
- Det er sandt, at jeg har udtrykt frustration med, hvad jeg anser som overdreven bureaukrati i FN-systemet. Jeg tror fuldt og fast på behovet for at reformere FN, så vi bedre kan konfrontere planetens akutte udfordringer, siger han til The Guardian.
Til samme avis siger han, at det er nødvendigt at være til stede rundt omkring i verden for at gøre en forskel.
Og netop denne tilgang roser norske Greenpeace ham for, omend det ikke sker uden malurt i bægeret.
Sætter et dårligt eksempel
- Solheim har været en meget synlig miljøagentur-leder, hvilket er godt og åbenlyst kræver rejser, men dette omfang og attituden i forhold til miljøaftryk sætter ikke et positivt eksempel, siger chefen for det norske Greenpeace, Truls Gulowsen, til BBC.
Ifølge The Guardian er avisen blevet kontaktet af flere whistleblowere fra FN's miljøagentur. De mener, at Erik Solheims ledelsesstil er diktatorisk og vilkårlig.
- Han tror, han er en CEO (direktør i et privat selskab, red.), når han faktisk er embedsmand, siger en anonym til avisen.
Erik Solheim, som er tidligere norsk miljø- og udviklingsminister, kom til FN's Miljøagentur i 2016.