Norsk FN-chef træder tilbage efter hård revisionskritik for rejsefrås

Erik Solheim var leder FN's miljøagentur og rejste verden rundt for tre millioner kroner.

Erik Solheim er trådt tilbage som direktør for FN's miljøagentur. (Foto: © FAbrice Coffrini, Scanpix)

Chefen for FN's miljøagentur, Erik Solheim, har opsagt sin stilling på opfordring fra FN's generalsekretær, António Guterres.

Det skriver den britiske The Guardian, som citerer en talsmand for generalsekretæren for, at han tager imod opsigelsen og takker for nordmandens arbejde for at synliggøre miljøproblemstillinger.

Ifølge avisen er baggrunden for den tvungne opsigelse dog, at flere lande, deriblandt Danmark, har tilbageholdt midler fra miljøagenturet, imens en intern revisionsrapport blev færdiggjort.

En foreløbig af slagsen, som kom frem sidst i september, bragte nemlig krads kritik af Erik Solheims rejseaktivitet.

Af rapporten fremgik blandt andet, at Solheim rejste 529 ud af 668 dage i undersøgelsesperioden - 79 procent - og at rejserne havde kostet FN over tre millioner kroner.

Overholdt ikke reglerne

Det var dog ikke alene den store rejseaktivitet og det afledte CO2-aftryk, som fik revisorerne til at finde de hårde ord frem.

Den nu tidligere FN-chef fik også en underordnet til at godkende rejserne imod reglerne. Og blandede privatliv og arbejde sammen på sine ture.

Ved en lejlighed fløj han på weekend i Paris fra Washington for efterfølgende at returnere til New York. Andre gange stoppede han i Norge på sine rejser rundt i verden.

Ifølge BBC blev FN's Miljøagenturs rejseaktivitet fordoblet efter 2014.

I en gennemgang af 592 rejser gennemført af 32 personer var der ikke afleveret dokumentation for mere end hver tredje, imens endnu en tredjedel først blev dokumenteret, da FN's revision efterlyste materialet.

Ville reformere agentur

Endnu er den endelige revisionsrapport ikke offentliggjort. Miljøagenturets vicedirektør er blevet konstitueret som chef indtil en erstatning for Solheim er fundet.

Nordmanden skrev i dag til hans tidligere ansatte, at han ville reformere FN-agenturet.

- At gøre ting anderledes er aldrig nemt og jeg vil forlade (agenturet, red.) i vished om, at jeg aldrig veg fra mine anstrengelser for implementere denne vision, og efterlader FN's miljøagentur dygtigere og med større gennemslagskraft, skrev han ifølge The Guardian.

Ifølge FN er Solheim fritstillet fra torsdag.