Norsk forbud mod køb af sex uden effekt

Antallet af prostituerede i Oslo er stort set det samme som sidste sommer, selvom det 1. januar blev forbudt at købe sex. Det afslører en norsk avis.

Der er stadig lige så mange prostituerede på gaden i Oslo, som der var før. (© Colourbox.com)

Loven som forbyder køb af sex i Norge virker ikke længere.

I anledning af at loven i går havde været gældende i et halvt år, har avisen Aftenposten været på udkig efter prostituerede i Oslos gader. De var nemme at få øje på.

Natten til lørdag registrerede det norske Pro Sentret 121 kvinder, der solgte sex. De 80 er fra Nigeria.

Overrasker politiet

Efter et hurtigt fald i antallet af prostituerede lige efter forbuddet vækker det nuværende antal opsigt. Det er næsten præcist er det samme, som blev registreret sidste sommer.

- Det er en betragtelig stigning og den er kommet vældig hurtigt, siger centrets fagkonsulent Bjørg Norli. Hun kritiserer politiet for at sidde på hænderne og tro, at gadeprostitutionen ville forsvinde af sig selv.

Oslos politi er overrasket over Aftenpostens tal og iagttagelser.

- Tallene er ekstremt høje og stemmer slet ikke med vores indtryk. Vi har ikke set mange nigerianske kvinder, og de er i hvert fald ikke på Karl Johan, siger stationschef ved politiet i centrum, Bjørn Åge Hansen.

- Det skal være ubehageligt for kunderne

Netop i den norske hovedstads gågade talte Aftenpostens reportere ellers mindst 50 kvinder, som ventede på sexlystne kunder, på en hverdagsaften.

På det norske institut for arbejdsliv og velfærd, FOFA, er der ingen tvivl om, at tallene fra Pro Sentret rammer bedre ned i virkeligheden end politiets.

Den kraftige stigning skyldes slet og ret at politiet har slækket på indsatsen, så sexkunderne ikke længere føler, at de risikerer at blive opdaget, mener forsker May-Len Skilbrei.

- Akkurat det samme skete i Sverige. Hvordan det vil udvikle sig, kommer an på, hvor mange kræfter der bliver brugt på at stå på gadehjørnerne og gøre det ubehageligt for kunderne, siger hun til avisen.

45 mænd er blevet anholdt for at bryde loven, siden forbuddet mod at købe sex blev indført.