Norsk hyrde nægter at aflive 75 rensdyr

En sag om norske rensdyr kan ende hos FN's menneskerettighedskommité.

Den norske same vil tage sagen til FN's menneskerettighedskommité for at redde sine rensdyr. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)

Samtidig med at Rudolf og hans otte rensdyr-kollegaer snart skal trække julemanden en tur rundt om jorden, er 75 mere ukendte rensdyr blevet dømt til døden i Norge.

Højesteret har besluttet, at en 25-årig same fra Nordnorge, Jovsset Ánte Sara, skal aflive halvdelen af sine 150 rensdyr.

Norges Landbrug og Fødevareministerium mener nemlig, at de 75 rensdyr bidrager til overgræsning af Nordnorges tundralandskab.

Men Jovsset Ánte Sara nægter at tage livet af sine dyr.

- Han kommer nok ikke til at reducere antallet af rensdyr. Han mener, han har ret til at arbejde med drift af rensdyr, lød det fra hans advokat Trond Pedersen Biti efter dommen.

Advokaten tilføjede, at dommen ikke tager højde for samefolkets rettigheder:

- Det viser, at retten ikke tror på, at samefolket kan bestemme over deres egen skæbne. Regeringen lader til at tro, at rensdyr-hyrderne ikke ved bedst.

Hele vejen til FN

Siden sagen begyndte tilbage i 2014 har den været gennem hele det norske retssystem. Og sagen slutter ikke her.

Jovsset Ánte Sara mener ikke, at han kan forsørge sig selv og sin familie, hvis rensdyrflokken bliver mindre, og han argumenterer for, at hans rettigheder bliver krænket.

Derfor tager han sagen videre til en international domstol.

- Efter nytår vil jeg rette sagen til FN's menneskerettighedskomité, og jeg tror, at de vil give ham ret, siger advokaten.

Sagen om rensdyrenes skæbne har skabt debat i Norge, fordi den sætter de indfødtes rettigheder og miljøhensyn op mod hinanden, og den har vækket stærke følelser hos samefolket.

Kunstværket af samens søster Maret Anne Sarain. (Foto: © NTB Scanpix, Scanpix)

Tidligere på måneden skabte hyrdens søster opmærksomhed omkring hans sag ved at hænge 400 rensdyr-kranier med skudhuller op som et tæppe foran parlamentet i Oslo.