Norsk kvinde er død af rabies: Blev bidt af hund på ferie

Det er første tilfælde af rabies i Norge siden 1815.

Et bid fra en hund i Asien blev fatal for en norsk kvinde. Arkivfoto. (Foto: ABHISHEK CHINNAPPA © Scanpix)

En norsk kvinde døde i aftes på et sygehus i Norge af sygdommen rabies, bedre kendt som hundegalskab.

Kvinden, som var i 20'erne, fik sygdommen, da hun for to måneder siden blev bidt af en hund under en ferie et sted i Sydøstasien, skriver NRK.

Det var dog først i torsdags, at sygehuset fik kendskab til hundebiddet, og lørdag bekræftede prøver, at hun rent faktisk var smittet med den dødelige virus.

Hun fik intensiv behandling på sygehuset, men det var allerede for sent.

Kvinden rejste sammen med flere andre personer, og de bliver nu undersøgt af de norske sygehuse.

Dødelig nervesygdom

Rabies er en virus, som smitter gennem bid fra smittede dyr. Sygdommen kan findes hos dyr som hunde, katte, vaskebjørne, flagermus eller aber, men er generelt meget sjælden i Europa.

Hundegalskab viser sig som regel tre til otte uger efter smitte og giver symptomer som hovedpine og feber og senere lammelser af dele af kroppen. Mange udvikler også en besynderlig følsomhed eller frygt for vand eller luft.

Når først symptomerne på påvirkning af hjernen begynder at vise sig hos et menneske, er det allerede for sent. Da har sygdommen stort set altid dødelig udgang, typisk efter to til syv dage. Der findes kun en håndfuld tilfælde, hvor det er lykkedes at kurere sygdommen i det stadie.

Ifølge det norske Folkehelseinstituttet er det første gang siden 1815, at sygdommen er registreret i Norge.

Statens Serum Institut anslår, at mellem 35.000 og 40.000 mennesker årligt dør af rabies, stort set alle i udviklingslande i Afrika og Asien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk