Norsk polarskib redder afkræftet ekspedition efter 87 dage på isen: 'Troede ikke, vi skulle klare den'

De norske polarfarere Børge Ousland og Mike Horn er nu i sikkerhed efter tre måneder alene på isen over Nordpolen.

Selv om Børge Ousland og Mike Horn er erfarne polarfarere, betegner de selv turen over Nordpolen som den sværeste, de har prøvet. (Foto: Oliver Batchelor DR © Børge Ousland)

- Det er en fantastisk følelse endeligt at komme i mål efter 87 dage på isen. De fleste af dem i mørke med pandelygte. Jeg kan næsten ikke tro det.

Sådan lyder det fra den norske polarfarer Børge Ousland til den norske avis VG, efter at han og makkeren Mike Horn i nat kom ombord på skibet 'Lance', der var sendt afsted for at få de to i sikkerhed.

Forinden var foregået nogle dramatiske døgn, hvor de to nordmænd var ved at løbe tør for mad og brændsel i den bidende kulde med temperaturer på ned til minus 25 grader.

Planen var egentlig, at de to skulle nå til Svalbard fra Alaska med ski og båd og samles op af Mike Horns skib, 'Pangea', men situationen udviklede sig voldsomt, og isen var alt for usikker, så det gamle norske polarekspeditionsskib 'Lance' blev sendt afsted med mandskab.

To mand fra skibet, Bengt Rotmo og Aleksander Gamme, blev sendt ud i kulden og mørket for at hjælpe Ousland og Horn.

Tæt på at gå helt galt kort inden redning

Og på vej mod redningsholdet var det ved at gå helt galt for Mike Horn.

Han faldt i en sprække i isen og havnede i det iskolde vand.

- Jeg ilede til og fik ham op og ind i teltet. Jeg frygtede det værste, for det var 25 minusgrader og kraftig vind fra nordøst. Heldigvis gik det godt. Der var ikke nogen frostskader, andet end at han var meget nedkølet, siger Børge Ousland til NRK.

Det lykkedes natten til lørdag for de to hold at mødes.

Rotmo og Gamme medbragte mad, så de fire kunne klare sig på isen i cirka otte døgn, men så længe skulle der heldigvis ikke gå, før de kunne komme ombord i varmen. Det skete i nat omkring klokken 00:30.

- Det er en meget, meget stor oplevelse for mig at komme her. Der var mange gange undervejs, hvor jeg ikke troede, vi skulle klare det, siger en lettet Børge Ousland til VG, der er med på skibet.

Ousland er garvet polarfarer. Han er elitesoldat og ikke bange for heftige strabadser, men det her overgår alt.

- Jeg har været på mange ture, men den her er ganske enkelt den hårdeste og sværeste. Så meget modstand og kamp hele vejen - helt til grænsen, lyder det fra Ouland.

Bøffer og chokoladekage

Han har det fint alt taget i betragtning, men ifølge VG glæder han sig til noget så simpelt som at sidde på en stol eller ligge i en seng - uden at skulle være bekymret for, om isen bryder op under ham, eller at der kommer isbjørne.

Formålet med rejsen var at vise, at man nu kan sejle flere steder over polarisen, hvor det tidligere har været umuligt. (© Børge Ousland - Instagram)

Mike Horn har frostskader på hænder og næse, men for ham har det psykiske aspekt været det hårdeste.

– Følelsesmæssigt har det været en af de sværeste ture, fordi du må tackle mørket og den konstante kulde. Der er ingen stimuli for hjernen eller øjet, siger han.

Ombord på skibet ventede der i øvrigt alle fire polarfarere et varmt bad og et frisklavet, varmt måltid:

Spinatsuppe, bøffer og chokoladefondant.