Norsk politi ændrer kurs: Sygdom kan være motiv for angreb i Kongsberg

Det betyder dog ikke, at politiet kun arbejder ud fra, at baggrunden for angrebet er psykisk sygdom.

Politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt, Per Thomas Omholt, gav på et pressemøde tidligere i dag en status på efterforskningen af sagen om drabene i Kongsberg. (Foto: TERJE BENDIKSBY © Ritzau Scanpix)

- Den hypotese, som er styrket de første dage, er, at baggrunden er sygdom.

Sådan sagde politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt, Per Thomas Omholt, på et pressemøde tidligere i dag om motivet for det angreb, der fandt sted i den norske by Kongsted i onsdags.

Her dræbte en 37 årig mand, med dansk statsborgerskab, fem personer og sårede tre andre, da han med bue og pil samt en række endnu ukendte våben, bevægede sig rundt i byen. Han trængte blandt andet ind i et supermarked og i en række borgeres private boliger.

I går - torsdag - oplyste politiets sikkerhedstjeneste i Norge, PST, i en pressemeddelelse, at angrebet fremstod som en terrorhandling.

Men nu er især teorien om, at sygdom er baggrund for onsdagens angreb, altså styrket. Det betyder dog ikke, at politiet kun arbejder ud fra den teori.

- Vi arbejder ud fra flere hypoteser. Blandt andet sindet, hævn, impuls, jihad, sygdom og provokation, siger politiinspektør Per Thomas Omholt.

Indlagt på lukket psykiatrisk afdeling

Den 37-årige mand blev i dag varetægtsfængslet i fire uger.

Han er dog ikke tilbageholdt i et fængsel, men er derimod overdraget til de norske sundhedsmyndigheder på en lukket psykiatrisk afdeling.

- Det er naturligvis for at vurdere hans tilstand på gerningstidspunktet, og om han var tilregnelig eller ej, siger Per Thomas Omholt.

Derudover fortalte Per Thomas Omholt, at der ikke så ud til at ligge flere års planlægning bag onsdagens angreb.

- Hypotesen er, at den sigtede har udtænkt sine handlinger på forhånd men ikke gennem længere tid.

Gerningsmanden nåede at dræbe fem mennesker, inden politiet pågreb ham mere end halv time efter første anmeldelse. (Foto: Grafik Morten Fogde Christensen © DR)
Gerningsmanden nåede at dræbe fem mennesker, inden politiet pågreb ham mere end halv time efter første anmeldelse. (Foto: Grafik Morten Fogde Christensen © DR)

Det er ikke første gang, at den 37-årige gerningsmand stifter bekendtskab med det norske politi. Ifølge det norske medie NRK fik den norske efterretningstjenste, PST, første henvendelse om gerningsmanden i 2015.

Derudover foretog det lokale politi i 2017 en såkaldt bekymringssnak med den 37-årige mand, der også er konverteret til islam. Den samtale foregik to dage efter, at han, ifølge flere norske medier, havde lagt en video på Youtube, hvor han blandt andet siger, at han er budbringer, at han kommer med en advarsel, og "vær vidne til, at jeg er muslim".

Politiet indgav efterfølgende en advarsel til sundhedsvæsenet ved nytåret i 2018. Dengang vurderede PST, at han ikke var drevet af religion eller ideolgi, men at han var alvorlig syg.

Og det er altså det motiv, der nu er stærkest i politiets efterforskning af onsdagens hændelser.

Flere af gerningsmandens venner, tidligere skolekammerater og bekendte fortæller til norske medier, at han var en glad og flink ung mand, der dog blev mere og mere syg og isoleret.

'Jeg kan slet ikke forstå, at det er sandt'

Midt i Kongsberg er der på en større plads blevet lagt buketter og tændt lys for dem, der mistede livede i onsdags.

En af dem, der har lagt blomster, er en ældre kvinde ved navn Bjørg Lier. Hun er chokeret over ondsagens hændelse.

- Jeg tror ikke, at så ekstreme handlinger kan være begået af en normal person. Men politiet har jo været klar over, altså de har fået henvendelser om, at der er noget galt med den mand, siger hun, da DR's Europa-korrespondent Anna Gaarslev møder hende.

  • I dag har flere borgere lagt blomster og sat lys i Kongsberg for at mindes dem, der blev dræbt i onsdagens angreb. (Foto: TERJE PEDERSEN © Ritzau Scanpix)
  • Der er også blevet lagt blomster foran det supermarked, hvor den 37-årige gerningsmand i første omgang undslap politiet. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Det, at den 37-årige mand på trods af politiets kendskab endte med at kunne udføre et angreb i Kongsberg, påvirker Bjørg Lier dybt, fortæller hun. Bjørg Lier kendte nemlig en af de fire kvinder, der er blandt de dræbte.

- Det har berørt mig meget. Hun var så fint et menneske. Jeg kan slet ikke forstå, at det er sandt. Så jeg måtte ned i byen for at se det her sted og lægge nogle blomster.

FacebookTwitter