Norsk politi: Ingen kan tiltales for Scandinavian Star-brand

Den nye efterforskning af Scandinavian Star-branden har ikke ført til information, der kan stille nogen til ansvar for branden, som kostede 159 liv.

Politiet ved ikke, hvem gerningsmanden er og lukker sagen. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Norsk politi vil ikke rejse flere tiltaler i sagen om branden på Scandinavian Star.

Det skriver norsk politi i en pressemeddelelse.

Politiet har i to år efterforsket branden om bord på færgen Scandinavian Star, der fandt sted tilbage i 1990, hvor 159 mennesker mistede livet.

Branden brød ud på færgen den 7. april 1990, der var på vej til Frederikshavn fra Oslo.

Der har tidligere været mange spekulationer om, at branden var påsat, og at det hele drejede sig om forsikringssvindel.

Officielt havde SeaEscape solgt skibet en uge inden mordbranden til den danske forretningsmand Henrik Johansen, men i registret i Bahamas stod SeaEscape stadig som ejer, og det amerikanske selskab fik udbetalt en forsikringssum på 14 millioner dollar.

Desuden var ni besætningsmedlemmer fra SeaEscape med på den fatale sejlads.

Efter en årelang kamp fra de pårørende til de omkomne blev det i 2014 besluttet, at en begrænset efterforskning skulle genoptages.

Efterforskningen har ikke været rettet mod en eller flere personer, men i stedet på at se nærmere på branden og de økonomiske forhold på færgen.

I februar sidste år vedtog Stortinget, at sager om mordbrand ikke kan forældes.

Det betyder, at en eventuel brandstifter om bord på Scandinavian Star kan straffes, selv om det er mere end 25 år siden.

Men da politiet ikke har fundet nogen beviser for, hvem gerningsmanden eller -mændene er, mener den norske anklagemyndighed, at sagen må henlægges.

Både danske og norske pårørende har kritiseret myndighedernes behandling af sagen. Kun tre personer blev idømt et halvt års fængsel for manglende sikkerhed om bord på skibet.

Facebook
Twitter