Norsk sikkerhedstjeneste: De højreekstreme miljøer bliver farligere

Sikkerhedstjenesten modtog for et år siden et tip om den mand, der nu er sigtet for angreb på en moské i Norge.

En 21-årig mand fremstilles i dag i retten i Norge, sigtet for terror og drab på sin stedsøster efter et angreb på en moské lørdag. (Foto: FREDRIK HAGEN © Scanpix)

De højreekstreme miljøer i Norge har over den seneste tid udviklet sig i en negativ retning.

Det fortalte Hans Sverre Sjøvold, der er chef for det norske politis sikkerhedstjeneste, PST, på et pressemøde her til eftermiddag.

Pressemødet blev holdt i forbindelse skudangrebet mod en moské i Bærum, der fandt sted lørdag.

Hans Sverre Sjøvold fortalte, at den negative udvikling kommer til udtryk på tre forskellige måder:

- Internationalt har der været gennemført flere højreorienterede terrorangreb. Der har udviklet sig en fælles propagandaplatform, vi ikke tidligere har set. Eksempelvis med udarbejdelse af manifester og angrebsvideoer, sagde han.

Samtidig ser PST flere højreekstreme grupper på internettet, der opfordrer til brug af terror som metode i deres sag.

- Og vi ser, at der er grupperinger, som har sympatisører her i Norge, som forherliger de aktioner, der er gennemført, og som opfordrer til lignende aktioner.

Blev tippet for et år siden

Det generelle trusselsniveau forbliver dog uændret, efter det tidligere på sommeren ifølge PST-chefen blev skærpet for de højreekstreme miljøer.

Hans Sverre Sjøvold sagde på pressemødet, at sikkerhedstjenesten allerede for et år siden modtog et tip om den 21-årige mand, der er sigtet for angrebet mod moskéen og for drabet på sin stedsøster.

- Vi undersøgte tippet uden at finde grund til at følge op på det. Der var tale om et vagt tip. Vi modtager dagligt tips om folk, som nogen er bekymrede for. Men det er altid svært at vurdere, om en person vil begå en terrorhandling, lød det.

Adspurgt om han i dag fortryder, at man ikke fulgte mere op på tippet dengang, svarede han:

- Det er altid vanskeligt i eftertiden at vurdere, men jeg må forholde mig til, at der var en konkret vurdering på det tidspunkt. Vi får mange tips, og vi må hele tiden vurdere dem.

Stedsøster dræbt

Lørdag begik en bevæbnet mand et angreb mod en moské i den norske by Bærum.

Politi og bomberydningsrobot ved den moské i Bærum, hvor den sigtede 21-årige mand gik til angreb. (Foto: TERJE PEDERSEN © Scanpix)

Her affyrede han flere skud, men blev overmandet og tilbageholdt af to ældre mænd i menigheden.

Den sigtede er en 21-årig norsk mand. Hans stedsøster blev senere på aftenen fundet dræbt i en lejlighed i samme by, og den 21-årige er ligeledes sigtet for drabet på hende.

Han bliver i dag fremstillet i retten, men nægter sig skyldig, oplyser hans forsvarer.

Facebook
Twitter