Norsk Storting har besluttet sig: Scandinavian Star-sag skal kigges efter i sømmene

Der skal kigges nærmere på de norske myndigheders håndtering af branden på Scandinavian Star i 1990, hardet norske storting besluttet.

159 mennesker omkom i mordbranden natten til den 7. april 1990. (Foto: Claus Bjørn Larsen © Scanpix)

På trods af modstand fra partiet Høyre, har en komité i det norske storting i dag besluttet, at der skal rejses forslag om en undersøgelse af myndighedernes håndtering af Scandinavian Star-branden, som fandt sted den 7. april 1990.

Det har flertallet i kontrol- og konstitutionskomiteen i Stortinget i dag besluttet, skriver norske VG.

Undersøgelsen kommer til at falde sammen med den efterforskning, som det norske politi- og anklagemyndighed er i gang med. Sagen, om hvem der stod bag de seks brande på Scandinavian Star, blev genåbnet i juni sidste år efter godkendelse fra Statsadvokaten.

Ved branden døde 159 mennesker, heraf var 25 børn.

Støttegruppe: Vi er lettede

Den norske Scandinavian Star-støttegruppe har tidligere meldt ud, at et nej til en undersøgelseskommission ville være et "stort svigt" af de efterladte og overlevende fra Scandinavian Star.

At de norske folkevalgte i dag har sagt ja til en undersøgelse vækker glæde.

- Vi er lettede, absolut. Det er virkelig godt, at dette sker, men det er bare det første skridt, siger Jan Harsem fra støttegruppen til VG. Harsem var selv ombord på Scandinavian Star og mistede sin kone i branden.

Flere ønsker om undersøgelse

Allerede i januar fremsatte Arbeiderpartiet et ønske om at oprette en kommission til at gå håndteringen af branden efter i sømmene. Partiet Høyre har vist modstand mod forslaget, fordi de ønskede at vente, til politiet havde afsluttet deres efterforskning.

I november sidste år mødtes også den norske Scandinavian Star-støttegruppe. med den norske justitsminister Anders Anundsen, for at udtrykke deres ønske om, at der blev oprettet en undersøgelseskommission.

Det er blandt andet anklager om misinformering af Stortinget, der har frembragt ønsket om en granskning af myndighedernes håndtering af katastrofen.

Dansk assistance til efterforskning

Selv om de danske myndigheder har afvist, at der vil blive genåbnet en efterforskning på dansk jord, så har de alligevel assisteret de norske myndigheder.

Det skete blandt andet i går, mandag, da politiet ransagede to private adresser i Korsør og Slagelse. Formålet med ransagningen var indsamling af en række dokumenter og beviser, som overlever og pårørende Mike Axdal og leder af den danske Scandinavian Star-støttegruppe, Oluf Husted, har brugt de sidste 25 år på at indsamle.

De mange papirer skal nu kopieres og udleveres til norsk politi. Politiet har kun indtil den 7. april i år til at rejse sigtelse mod eventuelle gerningsmænd. Det er nemlig på denne dag, at forældelsesdatoen falder.

FacebookTwitter