Tema Zikavirus

Norske sundhedsmyndigheder ændrer zikavirus-anbefalinger for gravide

Det norske Folkehelseinstitut ændrer anbefalingerne for at reducere risikoen for zikavirus ved seksuel kontakt.

Siden starten af 2016 har zikavirusset spredt sig hastigt i Syd- og Mellemamerika. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

Har du som kvinde rejst i områder, der er er berørt af zikavirus, anbefaler det norske Folkehelseinstitut, at man venter mindst én måned med at blive gravid.

Det skriver vg.no.

De nye anbefalinger sker for at reducere risikoen for at zikavirus overføres seksuelt. De norske sundhedsmyndigheder anbefaler ligeledes, at mænd bruger kondom i mindst en måned efter hjemkomst, hvis de har været i et berørt område.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Ved mistanke om smitte forlænges perioden til mindst seks måneder.

- Vi kender kun til to tilfælde hvor zikavirus er blevet overført ved seksuel kontakt. Et fra flere år tilbage og et fra det nuværende zika-udbrud, siger Tone Bruun, overlæge ved afdeling for infektionsovervågning ved Folkehelseinstituttet til norske NBT.

Siden starten af 2016 har zikavirusset spredt sig hastigt i Syd- og Mellemamerika. 80 procent får ingen symptomer, men den kan være et problem hos gravide.

Der er mistanke om, at infektion med Zikavirus hos gravide øger risikoen for, at fosteret får alvorlige misdannelser af hovedet og hjernen - også kaldet mikrocefali.

Herunder kan du læse Sundhedsstyrelsens anbefalinger til gravide, der planlægger eller har rejst i områder med zikavirus.

  • Gravide og kvinder, der påtænker at blive gravide, rådes til at overveje at udskyde ikke-nødvendige rejser til disse områder indtil efter graviditeten.

  • Hvis rejsen ikke kan udskydes, skal gravide være særligt omhyggelige med at beskytte sig mod myggestik.

  • Gravide, som har rejst i de berørte områder under deres graviditet, skal informere deres læge og jordemoder om opholdet.