Norske vælgere er klar til at rykke væk fra olie: 'Det er på høje tid at gå videre til andre energiformer'

I dag vælger Norge en ny regering i et valg, der har handlet om landets enorme olieproduktion.

Nordmændene er gået ind i de sidste timer af valgdagen.

Og det kan godt være, de måske ikke er helt enige om, hvad det vigtigste tema er, men flere er i hvert fald enige om, at det er på høje tid at få nye kræfter ved roret.

Meget tyder da også på, at der kan komme et regeringsskifte, og for flere af de vælgere, DR Nyheder har mødt i Oslo, er klima afgørende for, hvor de har sat deres stemme.

- Vi bliver nødt til at omstille os til en grøn fremtid, og Norge er ikke der, hvor vi bør være i dag. Vi har en økonomi, der er baseret på en fremtid, som planeten ikke kan tåle, siger Rasmus Reinvang på klingende dansk.

Flere nordmænd er klar til at rykke videre fra olieproduktion som landets store energikilde. Her er to kvinder taget til en demonstration foran energiministeriet i Oslo i slutningen af august. (Foto: GWLADYS FOUCHE)

Til daglig er han byrådssekretæren for Oslos byråd, og han mener, at det er altafgørende, at Norge i den nærmeste fremtid kommer til at leve op til Paris-aftalen.

Også for Coraline Martinsen spiller klimaet i forhold til, hvor hun sætter sin stemme. Olien har været en fin indtægskilde, mener hun, men:

- Det er på høje tid at gå videre til andre energiformer, siger hun og tilføjer med et lille smil:

- Og vi har jo en masse vind.

Kamp om olien

Olien har gjort Norge til et af verdens rigeste lande, men klimaforandringerne har fået flere og flere nordmænd til at spørge sig selv, om man kan tillade sig at leve af sort energi i en grøn verden?

På den ene side står for eksempel Miljøpartiet De Grønne, der vil afvikle al norsk olieproduktion så hurtigt som muligt - senest om 15 år.

I modsatte hjørne vil Fremskridtspartiet udvikle olieindustrien og lede efter nye felter.

Hos de to partier, der slås om statsministerposten, kan forskellene umiddelbart være lidt sværere at få øje på.

Statsminister Ernas Solbergs Højre vil omstille olieindustrien, så den udleder mindre CO2, men stadig lede efter nye felter.

Hos rivalerne i Arbejderpartiet vil man også fortsætte med at pumpe olie op, men arbejde på at halvere udslippene inden 2030.

Arbejderpartiet, der har solid føring i meningsmålingerne, kan ende med at blive afhængig af partier på venstrefløjen, der vil afvikle olieproduktionen langt hurtigere, end de selv vil.

Formanden for Arbejderpartiet, Jonas Gahr Støre, har sagt, at han håber på en rødgrøn alliance bestående af Arbejderpartiet, Centerpartiet og Socialistisk Venstreparti.

Sidstnævnte parti vil ikke lede efter nye oliefelter og ønsker, at Norge pumper mindre olie op.

Ifølge Ritzau står olie- og gassektoren for 42 procent af Norges nationale eksport og beskæftiger omkring 160.000 personer.

Facebook
Twitter