NSA-chef: Vi har ikke aflyttet det europæiske folk

Europas efterretningstjenester aflytter også os, siger chefen for NSA.

En aktivist ses i baggrunden, mens general Keith Alexander gør sig klar til høring. (Foto: © Alex Wong, Scanpix)

Det er en fundamental del af efterretningsverden at aflytte udenlandske ledere, og det gælder både for USA og resten af verden.

Det siger chefen for den amerikanske efterretningstjeneste NSA, General Keith Alexander, her til aften.

Sammen med en række topfolk, blandt andet landets øverste efterretningschef, James Clapper, er han i gang med en lang høring i Kongressen, der kommer i kølvandet på aflytningsskandalen.

Høringen kommer samtidig med, at Obama ifølge nyhedsbureauet Reuters har bedt NSA om at indskrænke overvågningen af FN-hovedkvarteret i New York.

Falske påstande

Ved samme lejlighed benyttede Keith Alexander også chancen til at afvise, at NSA skulle have aflyttet flere millioner europæere, som der ellers har været skrevet flere historier om i medierne.

- Påstandene fra journalister i Frankrig, Spanien og Italien om, at NSA har aflyttet millionvis af telefonsamtaler, er fuldstændigt falske, siger Alexander Keith.

Han mener, at medierne har misforstået de lækkede dokumenter. Ifølge ham har NSA ikke aflyttet nogen, men samlet metadata fra nogle opkald og fået leveret metadata fra allierede.

- Det er ikke information, vi har samlet fra europæiske indbyggere. Det er information som vi og vores Nato-allierede har indsamlet til forsvar for vores land og til at støtte militære operationer, siger Alexander.

Metadata er alt den information, der bliver indsamlet af telefonen i forbindelse med et opkald. For eksempel, hvilket nummer der bliver ringet til, hvor der ringes fra og hvor lang tid opkaldet varer.

Vi passer på jeres data

Under høringen er Alexander Keith gentagne gange blevet spurgt ind til både arbejdsforhold og de indsamlede oplysningers betydning for USA.

På sidste spørgsmål svarede han, at oplysninger havde reddet liv "ikke kun her, men i Europa og resten af verden".

Samtidig understregede han også, at NSA ikke har gjort noget ulovligt, og at man passer godt på den data, der er indsamlet.