Nu 10 dræbte i finsk skolemassakre

Antallet af dræbte i finsk skolemassakre er nu oppe på 10. Derudover er og også drabsmanden død af de kvæstelser han fik, da han skød sig selv i hovedet efter udåden.

Gerningsmanden havde lagt videoklip, hvor han ses i gang med skydeøvelser, ud på YouTube på Internettet. (Foto: HO © Scanpix)

Antallet af dræbte i den finske skolemassakre er nu steget til 10. Samtidig er gerningsmanden den 22-årige Matti Juhani Saari, der gik amok på en erhvervsskole i den lille by Kauhajoki i det sydvestlige Finland, død af de kvæstelser, han fik, da han skød selv i hovedet efter udåden.

Gerningsmanden blev indlagt på en intensivafdeling, hvor han senere døde af sine kvæstelser. MediaLinks:

- Ifølge de sidste oplysninger til mig, er antallet af døde nu i alt 11, siger den finske indenrigsminister Anne Holmlund til finsk tv, YLE.

Gerningsmanden afhørt dagen før

Politiet havde forinden offentliggjort, at hans navn var Matti Juhani Saari. Han var 22 år og elev på skolen.

Den finske indenrigsminister, Anne Holmlund, siger, at politiet var blevet advaret om en massakre via internettet.

De afhørte Saari dagen før massakren, men lod ham gå og traf ingen forholdsregler. Holmlund oplyser videre, at gerningsmanden havde en tidsbestemt våbentilladelse. Våbnet var mandens første.

Pedellen undgik seks -syv skud

Saari affyrede de første skud omkring klokken 11 og de sidste omkring 12.15. Da de første skud lød var der omkring 200 elever på skolen. Størstedelen af skolens elever er mellem 18 og 25 år.

En brand brød ud i en skolebygning, da Saari opholdt sig på skolen. Han havde øjensynligt medbragt sprængstoffer.

Skolens pedel, Jukka Forsberg, undgik at blive ramt af gerningsmandens kugler. Han siger, at han hørte skrig fra et klasseværelse på første sal. Da han så ind gennem vinduet i døren skød gerningsmanden seks eller syv skud mod ham.

- Jeg dukkede mig for skuddene og løb i zig-zag gennem gangen. Det et under, at jeg klarede den.

Videoklip YouTube

Der svirrede hurtigt rygter om, hvem gerningsmanden var på flere diskussionsfora på internettet. Mange mente hurtigt, at den 22-årig Saari var gerningsmanden.

Han havde lagt videoklip, hvori han ses i gang med skydeøvelser, ud på YouTube på Internettet. YouTube fjernede tirsdag eftermiddag de pågældende videoklip fra sitet.

Den finske regering indkaldte til et krisemøde efter at have fået nyheden om drabene.

Sidste år dræbte en 18-årig otte mennesker på en skole i den lille by Jokela i Finland, hvorefter han begik selvmord.