Nu bliver det gratis at have menstruation i Skotland

Skotland bliver det første land i verden, hvor tamponer og bind bliver gratis for "alle, der har brug for det".

Piger og kvinder kan blive nødt til at bruge alternativer som toiletpapir, aviser eller sokker, hvis de ikke har råd til tamponer eller bind. (Foto: © Stefan Wermuth, Scanpix)

Det kan være en stor udgift i budgettet, hver gang piger og kvinder verden over skal købe tamponer og bind, når deres menstruation melder sin ankomst.

Nu har Skotland som det første land i verden forsøgt at gøre op med "menstruationsfattigdom", hvor piger og kvinder ikke har råd til at købe menstruationsprodukter.

Det skotske parlament har netop godkendt et lovforslag, der skal gøre menstruationsprodukter som bind og tamponer gratis for "alle, der har brug for det". Det bliver de lokale myndigheders juridiske ansvar at sørge for det, beretter BBC.

Menstruationsprodukter er allerede gratis på skoler, gymnasier og universiteter i Skotland, men nu skal regionerne sørge for, at der er adgang til bind og tamponer på offentlige steder.

Medlem af det skotske parlament Monica Lennon er stolt over, at Skotland som det første land i verden, giver gratis adgang til tamponer og bind. Hun har stået for en kampagne, der længe har sigtet efter netop dette:

- Mentruationsprodukter er essentielle, og nu er der ingen i Skotland, der behøver leve uden, siger Monica Lennon til avisen Daily Record.

Ikke råd til tamponer og bind

En undersøgelse lavet af organisationen YoungScott viser, at 1 ud af 4 af de 2.000 adspurgte piger og unge kvinder i skoler, gymnasier og universiteter havde problemer med at få adgang til menstruationsprodukter.

- Undersøgelser peger på, at mange ikke går i skole eller på universietet, når de har menstruation. Det kan også betyde, at de bruger noget, der ikke er egnet til formålet som en sok eller toiletpapir, eller også bruger de bind og tamponer så længe, at det bliver en helbredsmæssig risiko.

Det fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

Kerry Wright fra havnebyen Aberdeen i Skotland har selv manglet penge til menstruationsprodukter, da hun var ung.

- Jeg er vokset op i et hjem, der ikke havde mange penge. De penge, vi havde, blev ikke prioriteret til børnene. Så når jeg fik min menstruation, brugte jeg sokker, toiletpapir - alt der kunne hjælpe med at stoppe blødningen, fortæller hun til det skotske nyhedsmedie STV.

Kerry Wright fortæller, at det påvirkede hendes skoledag, at hun ikke havde råd til hverken tamponer eller bind.

- Jeg gik ofte glip af undervsining, fordi jeg ikke ville gå ud, hvis jeg ikke havde materialer at bruge. Det var virkelig skamfuldt.

Kerry Wright er ikke den eneste. Et andet studie viser, at næsten hver anden af de adspurgte piger gik glip af undervisning, fordi de havde menstruation.

Danske iværksættere har opfundet en menstruationskop, der kan fungere som et alternativ til bind og tamponer til piger og kvinder i fattige lande. (Foto: © MARIE HALD, Scanpix)

Nu er Kerry Wright glad for, at der bliver gjort noget ved problemet.

- Nu ved jeg, at min 16-årige datter aldrig skal bekymre sig eller skamme sig over at mangle produkter, der skal dække over hendes menstrautationscyklus.

'Menstruationsfattigdom' er steget under coronakrisen

Problemet med menstruationsfattigdom er steget siden coronakrisen begyndte i foråret.

Det mener organisationen Bloody Good Period, der leverer menstruationsprodukter til organisationer, der udfører socialt arbejde.

Coronakrisen har betydet, at flere har fået svært ved at få råd til menstruationsprodukter. Samtidig er skoler og centre, der tilbød bind og tamponer, lukket ned, for at bremse coronasmitten.

Siden starten af pandemien har organisationen sendt næsten seks gange så mange menstruationsprodukter ud, end de tidligere har gjort.

- Menstruation stopper ikke under en pandemi, siger grundlægger og administrerende direktør i Bloody Good Period, Gabby Edlin, til avisen The Guardian.

Et studie fra Menstrual Hygiene Day viser, at 47 procent af piger og kvinder i 160 lande, har haft sværere ved at få adgang til menstruationsprodukter, efter coronapandemien startede.

- Hvis folk ikke har de produkter, de har behov for, kan de være tvunget til at bruge alternativer eller skifte bind eller tampon sjældnere. Alle de muligheder er tydeligvis ikke passende og kan lede til infektioner, siger Gabby Edlin.