Nu bliver det snart billigere at ringe fra Danmark til resten af EU

Ny regler lægger loft over, hvor meget det må koste at ringe eller skrive fra ens hjemland til et andet EU-land.

Mange har ifølge Forbrugerrådet Tænk troet, at afskaffelsen af roaming-gebyret i EU også gælder, hvis man ringer fra ens hjemland til et andet EU-land. Men det gør det ikke. (Foto: © Mike Segar, Scanpix)

Det kan være en dyr fornøjelse, hvis man som dansker vil ringe eller sende en sms til en person i Sverige, Ungarn eller et helt tredje EU-land.

I dag er der nemlig ikke noget loft over, hvor meget det må koste for en EU-borger at ringe eller sende en sms fra sit eget hjemland til et andet EU-land.

Og ifølge den europæiske forbrugerorganisation Beuc kan det koste fra 50 øre til seks kroner i minuttet at ringe, alt afhængigt af hvor man bor i EU og hvem man ringer til.

Men det skal være slut fra næste år.

Et stort flertal i Europa-Parlamentet har i dag blåstemplet den aftale, der blev indgået i sommer mellem parlamentet og EU’s ministre. Den skal lægge et loft på, hvor meget et opkald eller en tekstbesked inden for EU må koste.

Fra den 15. maj 2019 må det maksimalt koste 1,78 kroner i minuttet at ringe fra sit hjemland til et andet EU-land.

Og det må ikke koste mere end 0,56 øre at sende en sms.

Forbruger-forvirring

Sidste år valgte man fra EU’s side at afskaffe roaming-gebyret internt i EU.

Det betyder kort og godt, at man ikke skal betale ekstra roamingafgifter, når man bruger sin mobil i et andet EU-land.

Disse regler gælder dog ikke, hvis man ringer eller skriver fra ens hjemland til et andet EU-land, og derfor har man nu fra politisk side valgt at indføre et prisloft.

- Der var mange forbrugere, der troede, at roaming-reglerne også galt i hjemlandet. Men det har været svært at forklare, hvorfor det skulle koste væsentligt mere for en dansker at ringe fra eksempelvis København til Malmø, end det koster hende at ringe på sin danske mobiltelefon fra Malmø til Paris, siger Martin Salamon, der er cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Det er der nu gjort noget ved, og derfor skal man fra næste år af ikke være helt så bange for sin telefonregning, hvis man ringer til venner eller bekendte i Europa. Det er stadigvæk dyrere, end hvad vi som forbrugere burde betale, men det er en klar forbedring, siger han.

Et stort flertal af europa-parlamentarikerne stemte i dag for aftalen. (Foto: © Vincent kessler, Scanpix)

Prisloft er 'noget værre skidt'

Aftalen mangler nu blot at blive endeligt godkendt af ministrene i Ministerrådet, før den kan træde i kraft. Herefter har EU's medlemsstater to år til at vedtage national lovgivning, så direktivet kan blive ført ud i livet.

Udover prisloftet skal EU’s medlemsstater også gøre mere for at fremme udbredelsen af 5G-netværk.

Samtidig skal smartphone-brugere beskyttes bedre, og alle landene skal samtidig sikre, at folk får besked via enten sms eller en mobilapp, hvis der sker terror eller en anden større katastrofe i deres nærområder.

Den radikale parlamentariker Jens Rohde har i flere år deltaget i forhandlingerne om roaming-priserne i EU. Han mener i udgangspunktet, at ”det er noget værre skidt”, at politikerne skal fastsætte priserne for opkald og sms’er.

- Men vi har ikke et digitalt indre marked i EU, og derfor er der heller ikke nogen konkurrence over landegrænserne. Derfor bliver vi nødt til at lave loftet, siger han.

Han vil ikke sige, om loftet ligger på det rigtige niveau.

- Det afhænger af øjnene, der ser, og det er den pris, man kan nå frem til, når der går politik i den. Men jeg forventer, at priserne vil ryge længere ned over tid, nu hvor vi har sat et loft, siger han.