Nu bliver somaliere gift og skilt - ligesom danskere

Somaliske kvinder i Danmark vil skilles, hvis manden ikke bidrager. De bruger deres danske rettigheder, mener flere somaliere.

”Hellere gift 30 gange end at leve i et ulykkeligt ægteskab”, lyder et gammelt somalisk ordsprog. (Foto: Tanja Benzon Monk © DR Nyheder)

Næsten halvdelen af alle ægteskaber i Danmark fortsætter ikke hele vejen “til døden os skiller.”

Men det er ikke kun den danske kernefamilie, der er udfordret i sin konstellation.

Også i muslimske miljøer, som i det somaliske, kommer der flere og flere skilsmisser.

Oftest er det kvinden, der kræver skilsmissepapirerne underskrevet, siger Ismail, som er traditionel somalisk klanleder og fungerer som den lokale høvding i Esbjerg, hvor han bor.

- Kvinden har fået magt her i Danmark. Hvis hun beslutter sig for at blive skilt, så kan hun få det igennem. Og det er anderledes end i Somalia. I Somalia kunne kvinden ikke bare frit vælge at blive skilt, siger Ismail i P1 Feature.

Han mener, at det danske samfund og vores normer har ændret mange herboende somalieres syn på ægteskabet og levemåde generelt.

Den somaliske mand har mistet sin funktion

Den 30-årige kunstner og tolk Moe Aden er enig i, at den høje skilsmisserate skyldes, at kvinden kan klare sig lige så godt - hvis ikke bedre - uden manden i familien.

Så det er ikke kun ægteskabet som institution, men også mandens rolle som patriark i familien og samfundet, der er ændret.

- I hjemlandet havde manden en funktion, han forsørger familien, han sørger for, at hans børn får uddannelse. Det kan han ikke her i Danmark. Hvis han ikke kan finde et arbejde, så forsørger staten familien i form af bistand. Hans børn skal staten nok give en uddannelse via skatter.

- Så han har ikke nogen funktion, han skal udfylde som sådan – ud over at være far, og det kan han ikke helt finde ud af, siger Moe Aden.

Gift – og så skilt igen

Men selvom kønsrollerne er blevet justeret, er det stadig normalen blandt somaliere at gifte sig i en ung alder.

Det siger Asha på 20 år, som lige har været til sin 23-årige venindes bryllup.

Både Asha og hendes nygifte veninde er danske statsborgere med somaliske rødder, og de ser stadig deres jævnaldrende med samme etnicitet blive gift tidligt.

- Folk bliver gift, og efter nogle måneder bliver de skilt igen. Det kan godt være, at det er noget med alderen at gøre – altså at de er så unge, når de vælger at blive gift.

- De somaliske kvinder er blevet rødstrømper

Den somaliske ålborgenser Amina, som er formand for en kvindeforening for indvandrere, kender alt til de somaliske kvinders ægteskabelige udfordringer og hermed også forandringen af familiens traditionelle rollemønster.

Hun mener, at kvinderne ofte står alene med ansvaret i hjemmet og derfor hellere vil klare det helt selv.

- Her i Danmark har man ikke bedsteforældre eller tanter eller ung pige i huset, så der er kun dig, der skal ud og arbejde, hente børnene, rydde op og lave aftensmad – måske laver manden intet, siger hun.

Amina citerer det somaliske ordsprog ”Hellere gift 30 gange end at leve i et ulykkeligt ægteskab”, der vidner om, at den somaliske kvinde er stærkere og har muligheder for at udvikle sig og forsørge sig selv i et land som Danmark.

- De har fået alt hvad de ville. De har fået magt, og de er blevet meget selvstændige. De somaliske kvinder er blevet rødstrømper.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1097261463657710

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter