Nu bomber svenske jagerfly skovbrandene

For at forhindre skovbrande i at sprede sig, smider myndighederne bomber i Sverige.

For at forhindre skovbrandene i at brede sig i Sverige bomber det svenske flyvevåben nu skovbrandene ned. Med stor succes. (Foto: 62210 Mats Andersson/TT © Scanpix)

Selvom det lyder absurd, er den imidlertid god nok. For at forhindre de mange brande i at sprede sig, bomber de svenske beredskabsmyndigheder i Älvdalen nu skovbrandene.

Det fortæller beredskabschef i Älvdalen, Johan Szymanski, ved et netop overstået pressemøde.

Bombernes trykbølger skal slukke branden og sikre, at endnu ikke antændt græs og træ bliver jævnet med jorden. Planen er en metode, som svenskerne hele tiden har haft til rådighed, men altså ikke iværksat før i dag.

Og planen har selvfølgelig et navn; JAS-Planen, opkaldet efter de JAS-jagerfly, der smed bomberne omkring middag i dag.

'Det har god effekt'

En bombe blev smidt fra tre kilometers højde med en hastighed på 550 kilometer i timen, og beredskabschefen er umiddelbart tilfreds med resultatet:

- Uden at have foretaget en dybdegående analyse kan vi se, at bomberne har haft meget god effekt mod ilden, og at brandene er slukket, siger Johan Szymanski.

Myndighederne frygter, at branden breder sig til en skydebane i nærheden, og derved antænder det lager af ammunition, der er dér. Derfor bomber man nu det svært fremkommenlige område, hvor branden hærger.

Det er det svenske flyvevåben, der skal smide bomberne over skovbranden. Bomberne smides i et totalt ufremkommeligt områder og derfor skulle der ikke være nogen fare.

Facebook
Twitter