Nu deporterer Mexico illegale indvandrere

Hundreder af migranter uden papirer bliver hver dag tilbageholdt af myndighederne i det sydlige Mexico og sendt retur.

  • En immigrant uden papirer bliver registreret af en mexicansk betjent i Tapachula i den sydlige delstat Chiapas. (Foto: © Carlos Jasso, Scanpix)
  • Så mange migranter fra de centralamsrikanske lande er blevet dræbt i Mexico, at en karavane af mødre i november drog rundt i Mexico for at få myndighederne til at gøre en indsats for at beskytte migranterne. Billedet er fra Comalapa i delstaten Chiapas. (Foto: © Carlos Jasso, Scanpix)
1 / 2

Hundreder af migranter uden papirer bliver bliver hver dag tilbageholdt af myndighederne i det sydlige Mexico og sendt retur.

Mens Donald Trump har talt om sin berygtede mur mod den sydlige nabo, er Mexico selv blevet et land der er presset af illegale indvandrere.

Det blevet sværere for illegale at komme ind i USA - men antallet af folk, der flygter fra de sammenbrudte stater syd for Mexico er ikke for nedadgående.

Nu er det Mexico der sender illegale indvandrere retur til naboerne mod syd.

Sammenbrudte stater

Guatemala, El Salvador og Honduras er stater, der i det store og hele er brudt sammen - plaget af morderisk organiseret kriminalitet og stort set uden muligheder for at få et lønnet arbejde. Det har fået millioner til at søge mod nord - gennem Mexico til USA.

Flertallet ville fortsætte til USA, hvis de kunne, men det er i de seneste år blevet stadig vanskeligere at komme over grænsen til USA, og turen gennem Mexico er blevet farligere. Menneskesmuglerne, der oftest er en sideforretning for narko-kartellerne, udsætter migranterne for overgreb, afpresning og tvang, samtidig med at prisen for at blive ført over grænsen konstant presset i vejret.

Så et stigende antal forsøger at slå sig ned i Mexico. Det er trods alt mere sikkert end i hjemlandene, og dårligt arbejde er bedre end intet arbejde

Men de udfylder ikke tomme pladser efter mexicanere der selv er draget mod nord. For antallet af mexicanerne der uden papirer søger til USA for at få arbejde er faldende.

Færre i USA

Ifølge Migration Policy Institute er antallet af illegale mexicanske indvandrere i USA faldende. Antallet var 6,9 millioner i 2007; i 2013 var det faldet til 5,8 millioner.

Det er både resultatet af at færre mexicanere forsøger at krydse grænsen illegalt, og at flere mexicanere der opholder sig ulovligt i USA vender hjem. Endelige spiller det også ind, at de amerikanske myndigheder under præsident Obama, har optrappet deportationen af mexicanere, der opholder sig ulovligt i USA.

Så Mexico skal nu håndtere den samtidige effekt af en uformindsket tilstrømning fra nabolandene mod syd, færre mexicanere der drager mod nord - og flere mexicanere der returnerer fra USA.

Retur

Den mexicanske forbundsregering har svaret med en forstærket indsat for at tilbageholde og returnere folk, der flygter fra ekstrem mangel på personlige sikkerhed og mangel på økonomiske overlevelsesmuligheder i Guatemala, El Salvador og Honduras.

For Mexicos arbejdsmarked er langt ringere end USAs i stand til at absorbere immigranterne.

Sidste år deporterede Mexico 200.000 illegale indvandrere.

Menneskeretsorganisationer regner med at antallet vil ende langt højre i år.