Nu er 500.000 amerikanere døde med corona: 'En hjerteskærende rekord'

USA er nu det land i verden, hvor flest har mistet livet med virusset.

Præsident Joe Biden og førstedame Jill Biden (t.v.) og vicepræsident Kamala Harris og hendes mand, Doug Emhoff, under nattens ceremoni i Det Hvide Hus. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

I nat ringede klokkerne i det nationale katedral i Washington D.C. 500 gange - én gang for hver et tusind amerikanere, der indtil videre har mistet livet med coronavirusset.

I nat satte USA nemlig en trist milepæl, da de rundede en halv million døde med sygdommen.

Ifølge præsident Joe Biden er det flere amerikanske dødsfald, end det samlede antal i Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig og Vietnam-krigen. Rekorden gør USA til det land i verden, hvor flest mennesker indtil videre er døde med corona.

- Vi må ikke blive følelsesløse

Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris markerede milepælen med en ceremoni uden for Det Hvide Hus, hvor der blev tændt lys for ofrene.

- Som nation kan vi ikke acceptere så grum en skæbne. Vi må modstå at blive følelsesløse over for sorgen, lød det blandt andre fra præsident Biden forud for ceremonien, som blandt andet opfordrede amerikanerne til fortsat at stå sammen i kampen mod virusset.

- I dag markerer vi en i sandhed grum, hjerteskærende rekord - 500.071 døde. Vi hører ofte disse mennesker blive beskrevet som almindelige amerikanere. Men der var intet almindeligt ved dem. De mennesker, vi har mistet, var ekstraordinære. De spænder over generationer. Født i Amerika, emigreret til Amerika. Så mange af dem drog deres sidste åndedrag alene i Amerika, lød det blandt andet fra præsidenten.

Se uddrag af Bidens tale her (engelsk):

I de næste fem dage vil alle flag ved føderale bygninger være på halv til ære for USA's corona-ofre.

300 millioner vacciner inden august

Den demokratiske præsident har taget en anden tilgang til bekæmpelsen af virusset end sin forgænger, Donald Trump, som blandt andet fik kritik for at så tvivl om virussets reelle omfang og gøre brugen af mundbind til et politisk spørgsmål.

Biden har blandt andet nedsat en corona-ekspertgruppe og lovet amerikanerne, at han i løbet af sine første 100 dage som præsident vil vaccinere 150 millioner amerikanere. Efterfølgende har han sat målet om, at 300 millioner skal være vaccineret i slutningen af juli.

På trods af, at smittetallene for USA er faldet støt i løbet af de seneste seks uger, så er det fortsat forventningen, at 90.000 amerikanere vil dø med corona frem mod juli.

Har skåret et år af levealderen

Ifølge Reuters udgør USA's coronadøde 19 procent af det samlede, globale antal - på trods af, at landets befolkning kun tæller for fire procent af jordens samlede befolkning.

At virusset har ramt USA så hårdt, som det har, har blandt andet betydet, at middellevetiden i landet er faldet med et år. Det oplyste CDC, det amerikanske center for sygdomskontrol, ifølge BBC i sidste uge.

For afroamerikanske mænd er faldet endnu større. Allerede i juni sidste år var det faldet med hele tre år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter