Nu er de enige: Arbejderpartiet og Centerpartiet danner ny norsk regering

Det fælles regeringsgrundlag præsenteres på onsdag.

Trygve Slagsvold Vedum fra Centerpartiet (tv) og Arbejderpartiets formand Jonas Gahr Støre (th) er nu klar til at præsentere deres fælles regeringsgrundlag. (Foto: TERJE PEDERSEN © Ritzau Scanpix)

Arbejderpartiet og Centerpartiet er efter ugers forhandlinger blevet enige om et fælles regeringsprogram i Norge.

Det meldte de to partiledere Jonas Gahl Støre og Trygve Slagsvold Vedum ud for kort tid siden.

- Det første vi kan fastslå er, at vi er enige om, at vi kan danne regering, lyder meldingen fra Arbejderpartiets formand Jonas Gahr Støre.

- Det har vi givet hinanden hånden på, siger socialdemokraten, der har kurs mod statsministerposten.

- Vi er klar til at danne regering på torsdag, siger han.

Nu skal resultatet af forhandlingerne ifølge den 61-årige partileder gennemgås og skrives ud i løbet af weekenden.

Ifølge Centerpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, bliver resultatet af forhandlingerne lagt frem på onsdag. Det er dagen efter, at statsbudgettet lægges frem, og det forventes, at statsminister Erna Solberg kort efter vil bekendtgøre den nuværende regerings afgang.

Står sammen om projektet

De seneste dage har partierne siddet i intensive forhandlinger på Hurdalsjøens Hotel nord for Oslo for at finde frem til et fælles regeringsgrundlag. Således skulle de to partiledere i dag have været i Stortinget for at deltage i den formelle godkendelse af sidste måneds valgresultat, men det droppede de til fordel at fortsætte forhandlingerne.

- Vi står sammen om projektet. På nogle områder er der lidt forskellige vinklinger, men vi finder ud af det sammen, lyder budskabet fra Støre ifølge det norske medie NRK.

Arbejderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, har forhandlet længe med de andre partier, inden man nu er nået frem til enighed med Centerpartiet om et fælles regeringsgrundlag. (Foto: LISE ASERUD © Ritzau Scanpix)

Begge partiers stortingsgrupper skal også sige god for det nye regeringsgrundlag, men det er en formalitet, mener de to partiledere.

- Vi ved hele tiden, hvor vi har de forskellige dele af partiet, siger Trygve Slagsvold Vedum, som udtrykker tilfredshed med regeringsgrundlaget.

- Det er blevet et godt fundament for, hvordan Norge kan styres de næste fire år, siger Centerpartiets partileder ifølge NRK.

Knap fire ugers forhandlinger

Dagens udmelding kommer efter knap fire ugers regeringsforhandlinger mellem de to partier. De stod begge på den vindende side, da rød blok i sidste måned storsejrede ved det norske valg. Her endte de fem partier i rød blok med 100 mandater, mens de fire partier i blå blok måtte nøjes med 68.

Her blev Arbejderpartiet Norges største parti med 48 mandater. Men med beslutningen om kun at gå sammen med Centerpartiet, der har 28 mandater, kan regeringskoalitionen ikke tælle til de 85 mandater, der giver flertal.

Der bliver derfor tale om en mindretalsregering, der får brug for hjælp udefra for at få sin politik i gennem.

De to partier har været i dialog med venstrefløjspartiet Socialistisk Venstreparti (SV) for at skabe en flertalsregering med SV - en konstellation, som Støre tidligere har kaldt en "drømmeregering".

Men ifølge NRK trak SV sig, da partiet ikke havde udsigt til at få sine mærkesager i gennem.

Her til aften afviser SV at udtale sig om den nye regering. Partiets næstformand Torgeir Knag Fylkesnes siger til mediet VG, at man først vil se regeringens tanker blandt andet omkring miljøområdet.

Facebook
Twitter