Nu er der våbenhvile i Ukraine: Brag fra granater blev afløst af ro

Ukraines befolkning og det internationale samfund holder vejret, nu hvor en skrøbelig våbenhvile er trådt i kraft.

Våbenhvilen i Ukraine er nu trådt i kraft. (Foto: © Gleb Garanich, Scanpix)

Brag fra granater og tungt artilleri kunne høres hver femte sekund helt frem til deadline ved midnat, hvorefter man bare kunne høre stilheden.

Det oplevede Reuters korrespondent i den østukrainske storby Donetsk, da kampene mellem ukrainske regeringsstyrker og prorussiske separatister blev indstillet.

Da var klokken 23.00 i Danmark.

Våbenhvilen er en del af en skrøbelig fredsplan, hvis mål er at stoppe 10 måneders blodig konflikt i Ukraine.

Bange for at freden snart smuldrer

- Jeg giver nu ordre til, at vores styrker skal indstille kampene, sagde Ukraines præsident, Petro Porosjenko, ifølge Reuters, i en tv-transmitteret tale.

Der har været meldinger om kampe helt frem til våbenhvilens ikrafttræden, og det har skabt endnu mere frygt for, at den ikke bliver respekteret.

Våbenhvilen kom i stand efter maratonforhandlinger i den hviderussiske hovedstad, Minsk, mellem regeringscheferne fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig, der blev indgået i torsdags.

FN mødes til hastemøde søndag

FN's Sikkerhedsråd træder sammen søndag til et hastemøde om Minsk-aftalen.

Mødet mellem de 15 medlemmer af rådet er indkaldt af Rusland, som vil stille et resolutionsforslag med en appel til, at alle parter bidrager til at gennemføre våbenhvilen.

Mindst 5480 mennesker har siden april sidste år mistet livet under kampene i det østlige Ukraine, der har fundet sted i regionerne Lugansk og Donetsk.

DR Nyheder / ritzau / AFP