Nu er det forbudt at lave parodi-billeder i Rusland

Ruslands medieagentur har forbudt memes på internettet, såfremt teksten ikke "passer med den kendtes personlighed".

Denne parodi på Putin - et såkaldt meme - er nu ulovligt i Rusland. Indtil videre er det dog helt lovligt i Danmark. (© Foto: Søren Bygbjerg / Wikimedia)

Kig godt på billedet i toppen af denne artikel. Fotos ledsaget af tekst - de såkaldte internet-memes - har de seneste år vundet indpas på internettet, hvor de bruges til at parodiere. Oftest går det ud over kendte mennesker.

Men i Rusland er den type humor angiveligt ikke længere tilladt. Egentlig er det ikke en nyhed, men landets medieagentur Roskomnadzor, den føderale myndighed, der overvåger de russiske medier, har i denne uge indskærpet sit regelsæt.

Ifølge reglerne er det ulovligt at udgive et meme, hvis det fremstiller en offentlig person på en måde, der intet har at gøre med hans personlighed.

- Disse måder at anvende (billeder af kendte, red.) strider imod lovgivningen om personlige oplysninger og skader den kendtes ære, værdighed og forretning, står der angiveligt i regelsættet fra medieagenturet, skriver blandt andet den amerikanske avis The Washington Post lørdag.

Kan censurere blogs og brugere

Det er dog først nu, at det er blevet helt klart, at regelsættet forbyder memes på internettet. Det sker efter en sag, hvor en russisk sanger havde ført en sag, fordi der var blevet lavet et meme af ham med tekst fra en sang, han aldrig havde lavet.

Tidligere i år fik medieagenturet Roskomnadzor bemyndigelse til at blokeret websites, så russerne ikke har adgang til dem. Samtidig skal bloggere med mere end 3.000 daglige læsere registrere sig hos agenturet, hvilket i praksis gør det stort set umuligt at lave en anonym blog i Rusland.

Herhjemme er internet-memes - ja indtil videre - dog helt efter bogen, og kan indbringe dig både sjov og rigelige mængder af likes på de sociale medier, hvis du får held med at lave en rammende tekst.

Generation meme

Her er det eksempelvis instagram-brugeren Lasse From, der for et par uger siden valgte at karikere selvsamme Putin.

Memes bliver ofte brugt for at beskrive en tendens, som ses som morsom. Her er det et meget delt meme fra sidste sommer, hvor Kählers jubilæumsvase blev udsolgt, og blandt andet isenkræmmerkæden Imerco blev mødt af en folkestorm.

https://twitter.com/lisakjaerjensen/status/504935573107507200