Nu er det forbudt at pakke agurker og æbler ind i plastik i Frankrig

30 slags frugt og grønt må ikke længere pakkes ind i engangsplastik.

Et supermarked uden for Paris (arkivfoto). (Foto: © Charles platiau, Scanpix Denmark)

Frugt- og grøntafdelingen i franske supermarkeder kommer til at se markant anderledes ud i 2022.

Nytårsdag trådte en lov nemlig i kraft. Den gør det forbudt at pakke 30 forskellige slags frugter og grøntsager ind i engangsplastik.

Det gælder blandt andet agurker, gulerødder, peberfrugter, æbler og bananer, skriver The Guardian.

Pakninger over 1,5 kilo bliver undtaget for forbuddet. Det samme gælder visse skrøbelige produkter som cherrytomater og hindbær, men kun for at give producenter mere tid til at finde alternativer til engangsplastik. For planen er, at plastikindpakning af frugt og grønt skal være udfaset i 2026.

Det anslås, at over en tredjedel af frugt og grønt i Frankrig bliver solgt i plastikindpakning. Den franske regering regner med at kunne forhindre 1 milliard stykker engangsplastik i at blive brugt hvert år, oplyser BBC.

Den franske præsident, Emmanuelle Macron, fremviser et ur af genbrugsplast på G7-topmødet i Biarritz i Frankrig i 2019. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

'Ægte revolution'

Præsident Emmanuel Macron har kaldt forbuddet "en ægte revolution" og sagt, at Frankrig tager teten i bestræbelsen på at udfase al engangsplastik inden 2040.

Sidste år forbød Frankrig sugerør, bestik og takeaway-bokse lavet af engangsplastik.

Senere i 2022 kommer der et krav om, at der skal være drikkefontæner på offentlige steder for at mindske brugen af plastikflasker. I løbet af året vil landets forlag også blive tvunget til at sende publikationer ud uden plastikindpakning, ligesom det bliver forbudt for fastfood-restauranter at forære plastiklegetøj væk gratis, skriver Ritzau.

Præsident Macron har understreget, at forbuddet også har til formål at "booste udviklingen af andre materialer eller emballage, der kan genanvendes og genbruges".

Og det er en vigtig tilføjelse. Danske eksperter har tidligere påpeget, at plastikemballage af frugt og grønt faktisk fører til en lavere klima- og miljøbelastning. Emballagen øger nemlig holdbarheden af mange frugter og grøntsager. Det betyder mindre madspild, som i det store regnskab er en langt større miljø- og klimasynder.

Forurening med plastik bekymrer mange forbrugere. Her er det Potpecko-søen i Serbien. (Foto: © MARKO DJURICA, Ritzau Scanpix)

Tiltag i Spanien og Tyskland

Brancheforeningen European Fresh Produce Association siger til BBC, at man ikke har nok tid til at teste og introducere alternativ indpakning.

Men presset stiger. Flere andre europæiske lande har i de seneste måneder annonceret tiltag, der minder om dem i Frankrig.

Det gælder blandt andet Spanien, der fra 2023 også vil forbyde salg af frugt og grønt i plastikindpakning. I Tyskland er det fra årskiftet blevet forbudt at tilbyde kunderne tynde plastikposer ved kassen i supermarkederne, skriver Tagesschau.

Samtidig har tyske forhandlere af mindre elektroniske apparater fået pligt til at tage produkterne retur, når de er udtjente.