Nu er Kinas præsident også chef for hæren

Præsident Xi Jinping er udnævnt til øverstkommanderende for Kinas hær, og det styrker hans position.

Præsident Xi Jinping har udnævnt sig selv til chef for hæren. (Foto: JASON LEE © Scanpix)

Xi Jinping er nu ikke længere kun Kinas præsident, mens også den øverstkommanderende for landets væbnede styrker, rapporterer de kinesiske medier torsdag.

Det statslige nyhedsbureau Xinhua og den statsdrevne tv-station CCTV kan på både kinesisk og engelsk fortælle om forfremmelsen, der vil konsolidere præsidentens kontrol over militæret.

Ud over at være præsident er Xi også generalsekretær for kommunistpartiet, som reelt er der, hvor hans magt kommer fra. Samtidig er han formand for for Den Centrale Militærkommission.

Siden Xi kom til magten, har han forsøgt at øge kontrollen med Folkets Befrielseshær. Hæren er teknisk set ikke underlagt den kinesiske stat, men kommunistpartiet.

Nogle af hærens topofficerer er blevet udrenset under den kampagne, Xi har iværksat mod korruption, og han har for nylig i en tale understreget, at militæret må være "absolut loyalt".

Ud over krudt og kugler er hæren også ejer af meget store virksomheder i Kina.

Under Xi har Kina fremtrådt mere selvsikkert både udenrigspolitisk og militært. Kina har etableret baser på kunstige øer i Det Sydkinesiske Hav i områder, som andre lande i regionen gør krav på.

Det har skabt spændinger i forhold til USA.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk