Nu får Orban mere magt: Ungarn vedtager omstridt corona-lov

Amnesty frygter, at den ungarske premierminister er ved at afvikle demokratiet i landet.

Den ungarske premierminister, Viktor Orban, er flere gange blevet kritiseret for at se stort på de grundlæggende retstatsprincipper i EU. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Det er ikke noget særsyn i disse dage, at politikerne rundt om i EU-landene vedtager hastelove, der giver dem vidtrækkende beføjelser til at bekæmpe coronakrisen.

Tag bare Danmark, hvor man ikke må være flere end ti personer sammen ved offentlige arrangementer, og hvor folk nu kan komme i tvangskarantæne, hvis de er under mistanke for at være blevet smittet med coronavirusset.

Men i Ungarn er premierminister Viktor Orban nu gået skridtet videre med en nødretslov, der giver den i forvejen omstridte leder endnu mere magt end tidligere.

Et stort flertal i det ungarske parlament har i dag stemt for loven, der gør det muligt for premierministeren og hans nationalkonservative Fidesz-regering at forlænge den nuværende nødretstilstand på ubestemt tid samt lede landet per dekret.

Det betyder, at den ungarske regering ikke længere skal spørge parlamentet om lov, før den gennemfører nye love eller afskaffer gamle.

Samtidig bliver det nu muligt at fængsle personer i op til fem år, hvis de spreder falske nyheder om coronasmitten. Og der kan samtidig ikke afholdes valg, så længe loven står ved magt.

Ingen udløbsdato

Det er netop noget af det, kritikerne især hæfter sig ved.

For hvor den danske epidemilov er tidsbegrænset til den 1. marts næste år, er den ungarske pendant uden nogen udløbsdato - det, som i den politiske verden kaldes en 'solnedgangsklausul'.

Og hvis den skal afskaffes igen, skal der være to tredjedele flertal for det, og den ungarske præsident skal samtidig skrive under.

- Orban forsøger at erstatte den forfatningsmæssige orden, som han i løbet af de seneste ti år har skræddersyet til sine egne behov, med denne ubegrænsede og ukontrollerede magt. Denne nye virkelighed er uforenelig med enhver form for moderne, konstitutionelt demokrati, lyder kritikken fra Daniel Hegedüs, der er fellow hos tænketanken GMF.

Og ifølge Amnesty International er Viktor Orban reelt i gang med at afvikle demokratiet i Ungarn med den nye coronalov.

- Det er stærkt problematisk, at der ikke er en solnedgangsklausul for loven. På den måde får han skabt en situation, hvor han på ubestemt tid får enerådig magt til at regere, uden at parlamentet får mulighed for at kontrollere regeringen, siger Elise Margrethe Bangert, der er politisk og juridisk rådgiver i den danske afdeling af menneskerettighedsorganisationen.

Her kan du se, hvorfor Viktor Orban har skabt så meget debat i EU:

'Et illiberalt demokrati'

Det er ikke første gang, at den ungarske premierminister bliver kritiseret for at se stort på de helt grundlæggende retsstatsprincipper, heriblandt ytringsfriheden, der ellers gælder i EU.

Siden han i 2010 blev premierminister i Ungarn for anden gang, har han gennemført en række kontroversielle reformer, hvor han har lagt sig ud med de andre EU-medlemslande. De truer nu med at tage støtten fra Ungarn, hvis ikke han retter ind og begynder at respektere spillereglerne i unionen.

Viktor Orban har dog åbent sagt, at han ønsker at opbygge ”et illiberalt demokrati” med en stærk leder i spidsen. For ifølge den ungarske premierminister er liberalismen ”et tyranni af politisk korrekthed og mainstream-politik”, der har spillet fallit.

Da han i weekenden blev spurgt ind til kritikken, afviste han at kommentere den. Han mener ikke, at tiden lige nu er inde til at debattere juridiske spørgsmål. Ifølge den seneste opgørelse er 447 personer blevet smittet med corona i Ungarn, og 15 personer har mistet livet.

Viktor Orban sagde dog, at hvis man ikke har tænkt sig at hjælpe Ungarn, skal man ”i det mindste ikke hindre” de ungarske politikere i at handle.

Og det er hans justitsminister, Judit Varga, i den grad enig i. I fredags svarede hun på kritikken, som blandt andet er kommet fra Europarådet, der netop arbejder for at fremme menneskerettigheder og retsstaten.

- Vores primære bekymring er at beskytte menneskeliv. Dem, der helt uden grundlag bekymrer sig for demokratiet og retsstatsprincipperne i Ungarn, kæmper mod en usynlig fjende, lød det i et debatindlæg fra justitsministeren på netmediet Politico.

Amnesty: Vi frygter det værste

Her afviste Judit Varga samtidig, at det ungarske parlament nu bliver sat ud af kraft. Og hun tilføjede, at regeringens nye beføjelser vil være begrænsede.

- Regeringen kan kun vedtage nye foranstaltninger, der er nødvendige og forholdsmæssige, hvis det handler om at beskytte indbyggernes liv, helbred og sundhed, eller for at stabilisere nationaløkonomien, skrev Judit Varga og tilføjede, at de nye beslutninger ophører, når undtagelsestilstanden ophører.

Hun mener, at de andre EU-lande grundlæggende er ude efter den ungarske regering, fordi den ”fører en sammenhængende, kristenkonservativ politik”, som andre lande er imod.

- I stedet for at fremhæve et enkelt land burde alle dem, der er bekymrede for den ungarske regerings nødforanstaltninger, i stedet se på, hvad man gør i alle de andre EU-lande, understregede justitsministeren.

Men det afviser Elise Margrethe Bangert fra Amnesty International Danmark.

- Hvis man ser på Orbans regeringsperiode, så er han gentagne gange blevet kritiseret for at svække retsstaten, tilbagerulle menneskerettigheder og lukke munden på regeringskritiske stemmer i samfundet. Den her lov er et ekstraordinært vidtgående tiltag. Og vi har en stærk bekymring for, at den ungarske regering ikke ønsker at genindføre parlamentarisk kontrol, når coronakrisen er ovre, siger hun.