Nu kan ikke engang japanerne være tilskuere til OL i Tokyo

Stigende smittetal har fået den japanske regering til at droppe at have tilskuere til OL i Tokyo.

Japanere tager en selfie foran de olympiske ringe i Tokyos lufthavn. (Foto: Kimimasa Mayama © (c) Ritzau Scanpix)

Når alverdens atleter om 15 dage skal dyste om guldet ved sommer-OL i Tokyo, så bliver det helt uden jubel og tilråb fra ivrige sportsfans.

For der bliver ingen tilskuere - hverken fra Japan eller resten af verden.

Det oplyser Japans OL-minister, Tamayo Marukawa, ifølge Reuters.

Det vil dog være muligt for japanerne at være tilskuere til discipliner, der bliver afholdt uden for Tokyo-området, lyder det. I Fukushima, Miyagi og Shizuoka vil man tillade 50 procent af den normale kapacitet, dog maksimalt 10.000 tilskuere.

Udmeldingen kommer efter et møde mellem de japanske OL-arrangører, medlemmer af regeringen og ledelsen for den internationale olympiske komite, IOC, i Tokyo tidligere i dag.

Beslutningen bliver taget som konsekvens af, at Japan i dag erklærede endnu en nedlukning på grund af covid-19. Det er den fjerde af sin slags i Japan siden pandemiens start for halvandet år siden.

Ifølge premierministeren vil nedlukningen vare fra på mandag til og med den 22. august, og dermed også under hele OL, som løber af stablen fra den 23. juli til den 8. august.

Japans OL-minister, Tamayo Marukawa, forud for mødet i Tokyo i dag. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Fjerde største nedlukning for Japan

Japan og en række andre lande i Asien, der har været langsomme til at udrulle vaccinationer, oplever under tiden nye infektionsbølger, forværret af den mere smitsomme deltavariant.

Torsdag rapporterede Tokyo 896 nye smittetilfælde, en stigning på 27 procent fra en uge tidligere.

- For at tage effekten af virusvarianterne i betragtning og for ikke at lade infektionerne brede sig til resten af nationen, bliver vi nødt til at styrke vores modforanstaltninger, lød det tidligere i dag fra premierminister Suga.

Den seneste nedlukning betyder blandt andet, at restauranter lukker tidligt og ikke må servere alkohol. Folk vil også blive bedt om at undgå unødvendige udeture, men som i tidligere fortsætter offentlig transport, og de fleste butikker forbliver åbne.

I forvejen kun japanske tilskuere

Allerede i marts meddelte den japanske regering til IOC, at udenlandske tilskuere ville blive udelukket fra OL på grund af befolkningens bekymring for coronavirus og ikke mindst de mere smitsomme varianter af virusset.

Dengang var det forhåbningen, at op mod 5.000 japanske tilskuere ville kunne få lov til at overvære legene. Men den ambition har man altså nu droppet på grund af stigende smittetal i den japanske millionby.

Der var ellers allerede solgt omkring 3,5 millioner billetter til japanske tilskuere. Udviklingen fik i dag formanden for Tokyos OL-komité, Seiko Hashimoto, til at beklage:

- Det er beklageligt, at vi bliver nødt til at afholde legene i sådan et begrænset format på grund af stigende smittetal. Jeg vil gerne sige undskyld til alle dem, der har købt billetter, og til alle i de lokale områder, siger han ifølge Reuters.

Beslutningen gælder både de olympiske lege, som afvikles fra 23. juli til 8. august, mens det endnu ikke er besluttet, hvad reglerne bliver for de efterfølgende paralympiske lege, der løber af stablen fra 24. august til 5. september.

Reklamer for OL i Tokyo på promenaden i Ariake-bydelen i Tokyo. (Foto: Issei kato © (c) Ritzau Scanpix)

Atleter er blevet vaccineret

Det var meningen, at OL skulle afholdes sidste år, men legene blev udskudt på grund af pandemien. Beslutningen om i stedet at afholde OL i år har vakt skarp kritik, ikke mindst fra store dele af Japans befolkning.

I slutningen af juni viste en meningsmåling foretaget af den japanske avis Asahi Shimbun, at 62 procent af de adspurgte var for, at OL enten blev udskudt eller aflyst. Ifølge Reuters er tilslutningen for afholdelsen dog steget, i takt med at startdatoen er kommet nærmere.

Danmarks Idrætsforbund valgte tidligere på året at vaccinere alle de omkring 400 atleter, som skal med til eller har muligheden for at sikre en plads til OL.

Dengang sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til Ritzau:

- Det er glædeligt, at vi får ekstra, særligt dedikerede vacciner fra Pfizer/BioNTech til vores danske OL-atleter. Det garanterer vores atleter en vaccine inden afgang til Tokyo, uden at det får betydning for det danske vaccinationsprogram.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk