Nu kan kun Fox News redde Trump

Stationen har et fast greb i Trumps kernevælgere og kan blive hans vigtigste bolværk i en mulig rigsretssag.

- Det er ikke bare en heksejagt, det er et kupforsøg mod en præsident, som vi har valgt - på en baggrund af beviser, som er ikke-eksisterende, sagde Fox News-vært Sean Hannity (th.) i sidste uge i sit program i den bedste sendetid. (Foto: Andrew Kelly © REUTERS)

Der findes et univers, hvor præsident Donald Trump altid har ret. Hvor fjenden altid er den samme, og hvor ingen konspirationsteori er for absurd til at blive dækket grundigt.

Omdrejningspunktet i det univers er den amerikanske kabel-nyhedsstation Fox News.

I det meste af USA står det klart, at præsident Trump har forsøgt at få Ukraines præsident til at starte en efterforskning af Trumps politiske rival Joe Biden. Baggrunden for den holdning finder man i et referat af en samtale mellem de to, som Det Hvide Hus har sendt til kongressen. Men Fox´ seere hører noget ganske andet:

- Det er ikke bare en heksejagt, det er et kupforsøg mod en præsident, som vi har valgt - på en baggrund af beviser, som er ikke-eksisterende, sagde stationens ankermand, Sean Hannity, i sidste uge i sit program i den bedste sendetid.

Fox' seere er Trumps kernevælgere

I kredsløb omkring Fox befinder sig en række nyhedssider og radiostationer, som alle viderebringer samme budskab: Trump er offer for en sammensværgelse - hans modstandere er "den dybe stat", "socialisterne" i det demokratiske parti og de store, etablerede medier.

Det medie-univers er hovedårsagen til, at præsident Trump konstant har haft en opbakning på knap 40 procent trods alle skandaler de sidste tre år, viser en yderst veldokumenteret undersøgelse fra Harvard University - og lige nu er Fox-universet også Trumps vigtigste bolværk i kampen om den offentlige mening forud for den rigsretssag, som truer ham.

Trods navnet sender Fox News stort set kun politiske holdninger og underholdning ud til amerikanerne, kun krydret med et beskedent drys journalistik, siger stationens politiske korrespondent gennem mere end 20 år.

- Grundlæggende er det hele en os-mod-dem fortælling, hvor alt, hvad der ikke passer ind i Fox-universets højreorienterede, republikanske budskab, bliver kaldt for løgne, siger Carl Cameron.

Han forlod Fox i 2017 efter at have dækket politik for stationen, siden den gik i luften i 1996. Dengang var den en nyhedsstation, men nu er Fox noget ganske andet:

- Dækningen bygger på en forfærdelig masse falske nyheder, en bunke konspirationsteorier. Og dybest set på fordomme og skræmmebilleder.

Cameron har siden stiftet nyhedshjemmesiden FrontPageLive.com, som er dedikeret til at luge ud i de falske nyheder og fremme nyhedshistorier, som bygger på fakta.

Se Carl Cameron fortælle om sit syn på Fox News i videoen her:

300 Fox-tweets fra Trump

Præsident Trump holder så meget af Fox News, at han jævnligt uopfordret ringer ind til stationens morgenflade, Fox And Friends, som mest består af blød underholdning med tre værter i en sofa.

Men selv om programmet er i den lette ende, har de emner, som bliver diskuteret, nu direkte indflydelse på amerikansk politik: I det seneste år har Trump over 300 gange udsendt tweets som en direkte reaktion på indholdet i programmet, viser en opgørelse fra organisationen Media Matters.

Ofte er ordlyden i præsidentens tweets fuldstændig sammenfaldende med tv-stationens overskrifter på skærmen.

Falske nyheder refereres ukritisk

Det meget tætte forhold mellem præsident Trump og Fox News er usædvanligt i et vestligt demokrati, hvor pressens vigtigste opgave er at kontrollere dem, der har magten. Ikke at ligge i arm med dem, siger professor Yochai Benkler fra Harvard University.

- På nuværende tidspunkt vil jeg kalde Fox News for en propaganda-kanal, som er meget tæt forbundet med Trumps administration. Den ligner mere stats-fjernsyn i et autoritært system end de medier, som vi normalt ser i demokratiske lande, siger han.

Yochai Benkler har stået i spidsen for den mest gennemgribende undersøgelse af amerikanske medier nogensinde. Gennem tre år analyserede videnskabsfolk ved Harvard University over fire millioner nyhedshistorier og kortlagde, hvordan falske nyheder og konspirationsteorier spreder sig.

- Det mest overraskende, vi kortlagde, er, at der findes et tæt økosystem af medier på den yderste højrefløj, som udelukkende linker til hinanden. Som udelukkende refererer hinanden og dermed giver hinanden legitimitet, og som er fuldstændigt isoleret fra alle andre medier, siger professor Benkler.

Løgn om pædofil-ring førte til skyderi

I det medie-univers er Fox omdrejningspunktet, og stationens konspirationsteorier og løgnehistorier refereres ukritisk af andre medier på den yderste højrefløj - og omvendt, viser Harvard-undersøgelsen.

Som for eksempel historien fra 2016 om, at Hillary Clinton drev en pædofili-ring fra kælderen under et pizzeria i Washington. Historien var pure opspind, men Fox News havde en central rolle i at sprede den i medier i Fox-universet, og den blev dækket intenst over flere måneder.

Pizzeriaet i Washington, som blev angrebet i december 2016 efter falske nyheder om, at daværende præsidentkandidat Hillary Clinton brugte stedet som front for en pædofiliring (Foto: JONATHAN ERNST)

Løgnen fik alvorlige konsekvenser, da en bevæbnet mand i en pickup-truck kørte til Washington DC fra et landområde i staten West Virginia. Han var fast besluttet på at befri de børn, han troede befandt sig i en ikke-eksisterende kælder og gik til angreb på pizzeriaet med en halvautomatisk riffel, inden han blev pågrebet af politiet.

- Alle medierne i Fox-universet gentog den historie. Ingen sagde "stop, det her er helt skørt, det her er løgn". Ikke ét medie. Selv om alle fakta lå frit tilgængelige på nettet andre steder, siger Benkler.

Selv om historien altså var grebet ud af den blå luft, viser meningsmålinger, at 46 procent af republikanske vælgere stadig tror, at der var noget om sagen.

Budskab: Stol ikke på de andre medier

På den måde spreder falske nyheder sig via radio, tv, web og sociale medier til amerikanere, som vælger at bruge medier på højrefløjen. Og her er den underliggende dagsorden ofte den samme:

- Budskabet er, at du kan ikke stole på regeringen, du kan ikke stole på videnskaben, du kan ikke stole på eksperterne - og du kan slet ikke stole på de professionelle medier, siger professor Benkler.

- Det budskab har en stor del af den amerikanske befolkning gennem mange år fået præsenteret af de tv-værter, som de stoler mest på. Og konsekvensen er, at den store gruppe nu er helt afkoblet fra virkeligheden - fra det system, som vi i den moderne verden bruger til at skille sandhed og løgn fra hinanden, siger han.

Ifølge professoren er Fox News en stor del af forklaringen på, at knap 40 procent amerikanerne har støttet præsident Trump trods alle skandaler - og nu stadig gør det trods en truende rigsretssag.

- Den minoritet, som lever i Fox-universet, er afkoblet fra enhver objektiv kilde til information om, hvad der sker i verden - som ikke passer ind i det partipolitiske narrativ. Og det gør deres deltagelse i demokratier umulig, siger professor Benkler.

Fox har milliardoverskud

Fox News ejes af den konservative medie-mogul Rupert Murdoch. Fox er en god forretning, som sidste år havde et overskud på omkring 20 milliarder kroner. Og det er netop pengene, som er en stor del af forklaringen på stationens virke, siger Carl Cameron.

- Det giver gode seertal, og seertal giver god indtjening. Og når du er den største kabel-nyhedsstation i landet, så tiltrækker det i sig selv flere seere. Og når du er nummer ét, så tror folk, at det, du sender ud, må være sandt. Selv om det rent faktisk er det modsatte, siger Cameron.

På samme måde som at skyhøje lønninger driver Fox-værter som Sean Hannity, som gerne går på scenen med Donald Trump til store vælgermøder og støtter præsidenten i hans angreb på resten af pressen.

- Berømmelse og gyldne håndjern. De bliver betalt godt, og de bliver tilbedt af en del amerikanere, og det bekræfter dem i, at de skal fortsætte ad samme vej, siger Cameron.

Værre end Rusland og Facebook

Fox News spillede en nøglerolle i forhold til at forme den offentlige mening, da Trump blev valgt i 2016, siger professor Benkler.

- Det er en klar konklusion af vores undersøgelse, at Fox News var langt vigtigere for Donald Trumps sejr end både Ruslands påvirkningskampagne og misinformation spredt via Facebook, siger han.

På samme måde er Fox News nu Trumps vigtigste bolværk mod at tabe en rigsretssag og mod at miste opbakning hos hans kernevælgerne. Det afgørende kan blive, om de store, traditionelle amerikanske medier kan finde en anden måde at dække Trump på end konstant at løbe efter det seneste chokerende tweet.

Hvad er en amerikansk rigsretssag? Bliv klogere på det i videoen her:

Flertal for rigsretssag

- Der kræver en dyb kulturel ændring hos journalister og redaktører at forstå, at når du har to sider, hvor den ene konstant lyver, og den anden ikke gør det - kun af og til - så bliver du nødt til at være overdommer, siger Benkler.

- Du kan ikke bare være reporteren, som hører begge sider. Du bliver nødt til at sige, at det her er løgn, og det her er sandt. Og hvis det giver dig en fornemmelse af, at du vælger side, fordi du altid afslører den ene side i at lyve, så er det fordi, at virkeligheden ser sådan ud, siger professoren.

Lige nu støtter et flertal af amerikanerne en rigsretssag mod præsident Trump, og selv hos Fox News er Trump bagud i meningsmålingerne forud for næste års præsidentvalg, hvilket har fået Trump til kortvarigt at angribe vennerne på stationen.

Samtalen mellem USA's præsident, Donald Trump, og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kan du lytte til her, hvor en dansk udgave bliver læst op af to af P1 Morgens journalister. Det var den samtale, der fik en whistleblower til at slå alarm og Demokraterne til at starte en rigsretsproces.

0:00

Men samtidig taber Trump ikke opbakning hos sine kernevælgere. Og det skyldes én ting, siger den garvede Fox-journalist Carl Cameron.

- Folk, der ser Fox, er komplet forvirrede. Fox spiller på seernes frygt. Og fordi budskaberne bliver sendt fra et nyhedsstudie ud på en tv-skærm - og ikke fra én eller anden vanvittig højreorienteret hjemmeside - så virker det troværdigt. Og fordi Fox er den mest succesfulde kabel-station i USA, så bestyrker det folk i, at hvad de ser og hører er rigtigt.

- Men de bliver vildledt. For der er ingen troværdighed i det meste af det, siger Cameron.

DR har gennem flere måneder forsøgt at få et interview med ledelse og værter hos Fox News, men det har været forgæves.

Opdateret: Tidligere omtalte vi den falske historie om en pædofil-ring på et pizzeria som en Fox-historie. Det har vi rettet til 'historien'.

FacebookTwitter