Nu må Cubas befolkning rejse udenlands

Mange cubanere har valgt at få et pas, efter Cuba har ændret udrejsereglerne. (Foto: REUTERS/Enrique De La Osa © Scanpix)

I dag er en stor dag for Cubas befolkning. Her ophæves den kommunistiske østats udrejseregler, så det står frit for de fleste at rejse udenlands. Det eneste krav er, at de er besiddelse af et pas, hvor de tidligere skulle have en særlig udrejsetilladelse samt kunne forevise en invitation udefra.

Men selvom de nye regler har fået rejselystne cubanere til at stå i kø for at få et pas, er det ikke alle, der ser optimistisk på mulighederne for at kunne rejse ud.

- Nu kan vi rejse, hvorhen i verden vi vil. Så er spørgsmålet bare, om resten af verden vil have besøg af os, siger en af pasansøgerne Jose Luis Guerra til DR Nyheder.

En halv løsning

Og Guerras skepsis er på sin plads. For mens landets magthavere nu formentlig vil slippe af med anklagerne for at bestyre et gigantisk kommunistisk fængsel, er det de færreste lande cubanere kan rejse til uden et indrejsevisum. Samtidig kan personer fra visse professioner, der er af særlig værdi for staten, stadig nægtes pas. Og det får kritikerne til at kalde de ny regler for en halv løsning:

- Realiteterne er, at regeringen IKKE har givet det cubanske folk frihed. Vi har fået halv frihed, og det er ikke frihed. Frihed må være total, siger systemkritikeren Oscar Elias Biscet

Under alle omstændigheder venter de færreste en udrejsebølge umiddelbart, for den gennemsnitlige cubaner tjener ikke nok til at kunne betale en rejse til udlandet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk