Nu mindst 60 omkomne i Grækenland

Mindst 60 mennesker er omkommet under de sidste tre dages omfattende skovbrande i Grækenland. Det lykkedes søndag at holde de antikke leges vugge Olympia fri af flammerne.

En helikopter kaster vand over skoven ved landsbyen Pelopio nær den antikke oldtidsby Olympia i Peloponnes. (Foto: © LOUISA GOULIAMAKI, Scanpix)

Antallet af omkomme efter de sidste tre dages omfattende skovbrande i Grækenland er nu steget til mindst 60.

Nye brande bryder ud hurtigere end de gamle bliver slukket. Alene i går blev der meldt om 63 nye brande, mens 40 sent i aftes var bragt under kontrol.

Olympia reddet

Det er lykkedes de græske myndigheder at redde den antikke ruinby Olympia på halvøen Peloponnes fra de omfattende skovbrande, der for øjeblikket hærger Grækenland.

Tidligere på søndagen var der ellers frygt for, at Olympia, der er De Olympiske Leges fødested, ville brænde ned, da vinden og dermed ilden i området tog til.

Den danske rejsebureauleder Jørgen Esser siger at de omfattende brande er meget skræmmende.

Asken dryssede i 10 timer

- Man kommer sejlende og det er helt klar himmel og det har det været i den sidste måned, og så så bliver det pludselig fuldstændig mørkt.

- Først tror man, det er skyer og uvejr der kommer, og så bliver det meget værre og så drysser det ned med aske. Det gjorde det i omkring 10 timer, og man kunne simpelthen ikke se solen til sidst, siger Jørgen Esser.

International hjælp på vej

Grækenland har været erklæret i undtagelsestilstand siden i går, og har bedt det internationale samfund om hjælp til slukningsarbejdet.

Søndag eftermiddag ankom seks brandslukningsfly fra Frankrig og Italien og de har siden været i gang med at kaste vand ned over flammerne.

Mandag kommer flere fly, fra Serbien og Spanien, sammen med helikoptere fra Tyskland, Holland, Norge, Rumænien, Slovenien og Israel.

EU-kommissionen koordinerer hjælp

- Vi er midt i en national katastrofe uden fortilfælde, siger en talsmand for den nationale brandtjeneste.

EU-Kommissionen har efterkommet en appel fra den græske regering om hjælp, og 13 fly og helikoptere fra en række EU-lande er på vej for at deltage i slukningsarbejdet.

Brandene, der har fejet hen over Peloponnes siden fredag, fortsætter med at true områderne Kalamata i syd og Pyrgos i vest.

Stor dusør udloves

Myndighederne i Grækenland tilbyder nu en dusør på op mod én million Euro, eller syv en halv million danske kroner, for oplysninger der kan føre til anholdelse af eventuelle brandstiftere, der står bag de omfattende skovbrande i landet.

Mange af brandene menes nemlig at være påsatte, og ind til videre er tre personer blevet anholdt - sigtet for brandstiftelse. Det græske fjernsyn har vist billeder af, hvad der menes at være to pyromaner, der er i gang med at tænde ild på en bjergside.