Nu sendes migranter på fly fra Libyen til deres hjemlande

Det går overraskende godt med at sende migranter fra lejre i Libyen til deres hjemlande, vurderer DR's Afrika-korrespondent

Tusindvis af migranter fra afrikanske lande håber på at nå til Europa via Libyen. Nu sendes mange tilbage til deres hjemlande efter at have siddet i lejre under kummerlige forhold. AFP PHOTO / Mahmud TURKIA (Foto: Mahmud Turkia © Scanpix)

Der letter nu dagligt fly fra Libyen med migranter om bord, som flyver mod Nigeria, Elfenbenskysten, Senegal og en række andre lande i Afrika.

Migranterne har siddet under forfærdelige forhold i lejre i Libyen, hvor CNN har afsløret, at de i nogle tilfælde bliver handlet som slaver.

Efter afsløringerne blev den afrikanske union og EU enige om at få migranterne hjem. Planen er, at 15.000 migranter skal sendes fra Libyen og hjem inden nytår. Og det er den mission flyene med migranterne, nu er i fuld gang med.

Missionen godt fra start

Den mission går godt, fortæller DR’s Afrika-korrespondent, der befinder sig i Senegal, der er et af de lande, hvor en del af migranterne sendes tilbage til.

- Status er, at det faktisk går langt bedre, end man overhovedet kunne have forestillet sig. Man skal tænke på, at det er et krigshærget land som Libyen, der er tale om.

Libyen er transitland for tusindvis af migranter fra Afrika, der søger mod Europa over Middelhavet. At Libyen er et borgerkrigshærget og kaotisk land, gør blot situationen endnu mere kompliceret.

Skuffede over mislykket rejse

- Det er meget forskelligt, hvad folk kommer tilbage til, fortæller Afrika-korrespondent Søren Bendixen.

- Senegal, hvor jeg befinder mig, er faktisk ikke et af de fattigste lande i Afrika, så de kommer ikke hjem og sulter, men det er klart, at de har investeret meget i den her rejse og de er skuffede over, at rejsen ikke er lykkedes for dem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk