Nu skal italienerne have "grønt lys" for at gå på bar og restaurant

På det seneste er der sket en markant stigning i antallet af smittetilfælde i Italien, især blandt unge.

Udenfor går den stadig, men vil italienerne sidde indenfor og nyde en aperitif og en pizza skal de fremvise et gyldigt coronapas. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Ritzau Scanpix)

Vil du i fitness-centeret, biografen, teatret, på stadion eller sidde indenfor på barer og restauranter, er der ingen vej udenom: Frem med coronapasset og vis, at du enten er vaccineret mod covid-19, tidligere har været smittet eller for ganske nylig er blevet testet negativ.

Og fra 6. august gælder de helt samme regler for italienerne, der fremover altså skal kunne fremvise et såkaldt grønt bevis - certificazione verde, hvis de eksempelvis vil nyde en aperitif indendørs.

Det meddeler landets regering med sundhedsminister Roberto Speranza i spidsen.

De nye restriktioner er et forsøg på at dæmme op for smittespredningen og kommer som reaktion på en hastig stigning i antallet af smittetilfælde - særligt blandt de yngre italienere.

Samtidig oplyser ministerrådet, at den nuværende nødretstilstand i Italien som følge af pandemien vil blive forlænget til slutningen af december. Det gør det muligt for regeringen fortsat at indføre restriktioner med meget kort varsel.

- Delta-varianten er truende, fordi den spreder sig hurtigt, siger den italienske premierminister Mario Draghi.

Det er de forretningsdrivende, som skal opretholde reglerne, og den italienske regering har varslet en bøde på mellem 400-1000 euros, altså op til omkring 7.500 kroner, hvis reglerne bliver brudt.

Opfordrer til at blive vaccineret

Derfor er opfordringen fra sundhedsminister Roberto Speranza også klar: Bliv vaccineret.

Den italienske udgave af det corona-pas, som er taget i brug i EU-landene, har fungeret siden 17. juni, men har hidtil kun været anvendt i forbindelse med rejser indenfor EU, hvis man skulle deltage i større forsamlinger som store koncerter, til fodboldkamp eller endda til bryllupsreceptioner.

I august vil der desuden gælde nye regler for, hvordan Italien klassificerer sine risikozoner, der går fra hvid, gul og orange til rød.

I stedet for at basere sig på antallet af nye smittetilfælde, skal risikovurderingen fremover baseres på antal indlagte på sygehuse og covid-19-afdelinger samt intensivafdelinger. Torsdag registrerede de italienske sundhedsmyndigheder 5050 nye smittetilfælde og 15 coronarelaterede dødsfald.

Ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University har Italien under pandemien registreret godt 4,3 millioner smittetilfælde og 127.920 coronarelaterede dødsfald.

DR Nyheder/ritzau/dpa

Facebook
Twitter