Nu spørger tyskerne, hvordan det kunne gå så galt: 'Man forventer ikke, at så mange kan dø af oversvømmelser'

Trods advarsler kritiseres tyske myndigheder for, at borgerne ikke vidste besked om de voldsomme mængder vand.

Vandet trækker sig nu tilbage, og dermed kan tyskerne nu for alvor se, hvor stor skade masserne har gjort. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)

Selvom store dele af Tyskland fortsat er i en tilstand af chok, er kritikken af forløbet omkring de voldsomme oversvømmelser nu så småt begyndt at pible frem.

For mens vandet flere steder er på vej retur, er det ikke kun de alvorlige skader, som muddermasserne har medført, der står tilbage. Flere er nu begyndt at spørge, hvordan det kunne gå så galt, da vandet bogstaveligt talt tog tyskerne på sengen tidligere på ugen.

- Hvordan kan det ske i et land som Tyskland, der er så stolte af vores katastrofeberedskab?, spørger for eksempel Bild i dag.

Ifølge avisen var det småt med advarsler og sirener, der skulle advare de mange borgere, der tilsyneladende var uvidende om faren, der var på vej.

Men der var advarsler om de usædvanlige mængder vand. Tidligere på ugen, helt præcist tirsdag morgen, udsendte Det Europæiske Oversvømmelsesagentur (EFAS) en advarsel om oversvømmelser i det vestlige Tyskland.

  • I Tysklands værste ramte regioner i Nordrhein-Wetfalen og Rheinland-Pfalz er indbyggere, som måtte flygte fra de ekstreme oversvømmelser, gradvist begyndt at vende hjem for at tage bestik af ødelæggelserne. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
  • Redningsarbejdet efter overlevende er fortsat i gang. (Foto: Sebastien Bozon © Ritzau Scanpix)
  • Ødelæggelserne efter vandmasserne er overvældende. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Alene i Tyskland er mindst 130 mennesker omkommet, og mange er fortsat savnede.

De dystre tal taler da også deres eget tydelige sprog, mener hydrolog og professor Hannah Cloke, der står bag det europæiske advarselssystem. Ifølge hende er 'en voldsom systemfejl' årsag til katastrofen.

- Jeg havde forventet, at folk ville blive evakueret. Man forventer ikke, at så mange kan dø af oversvømmelser i 2021. Det er meget, meget alvorligt, siger hun til mediet Politico.

I byen Ophoven i det vestlige Tyskland er situationen fortsat kritisk, fortæller den lokale indbygger, Agneta Assmann:

Lokale myndigheder blev advaret

Ifølge den tyske vejrtjeneste DWD, der svarer til Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, blev advarslen kommunikeret videre til lokale myndigheder.

- Som en statslig myndighed er DWD ikke ansvarlig for at iværksætte evakueringer eller andre tiltag. Det er en opgave for de lokale myndigheder, siger talsmanden Uwe Kirsche.

Armin Laschet, den kristenkonservative kandidat til overtage kanslerposten efter Angela Merkel til september, bekræftede torsdag, at myndighederne blev advaret.

Flere mener, at katastrofen er blevet så ødelæggende, fordi regnmængderne primært kom om natten, hvor folk sov og derfor ikke så advarslerne fra myndighederne.

Ifølge professor Hannah Cloke står det klart, at folk ikke vidste besked.

- Jeg er forfærdet over billederne af folk, der enten kører i bil eller forsøger at vade gennem vandmasserne. Det er det farligste, du kan gøre under en oversvømmelse, siger hun.

Delstaterne Nordrhein-Westfalen og delstaten Rheinland-Pfalz er nogle af de hårdest ramte områder i Tyskland.

Forberedelserne var ikke nok

Redningsarbejdet efter overlende er fortsat i gang, og Tyskland er stadig en nation i chok. Men tyskerne er nu begyndt at diskutere, om man kunne have været bedre forberedt, fortæller DR's journalist i Berlin, Rikke Gjøl Mansø.

- Der er en stor frustration over, hvordan det kan gå så galt i et område, der har oplevet oversvømmelser tidligere. Man har i årevis arbejdet med klimasikring og forebyggelse, men denne gang var det bare voldsommere. Den her oversvømmelse kan ikke sammenlignes med andre - den er langt mere voldsom, siger hun:

- Derfor står det også klart, at forberedelserne ikke har været gode nok, og det bliver nu - så småt - kritiseret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk