Nu starter Iran-eventyret: Novo bygger fabrik på iransk jord

Det første håndgribelige resultat af atom-aftalen med Iran kan nu mærkes i Danmark.

Den nye Novo Nordisk-fabrik i Iran skal producere insulinpenne af typen Flexpen. (Foto: novo nordisk © novo nordisk)

Det er kun fem dage siden, at atom-aftalen mellem Iran, de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, Tyskland og EU formelt trådte i kraft.

Men effekten af aftalen, som ophæver syv tidligere FN-resolutioner - med alt hvad det indebærer af sanktioner og restriktioner over for landet, kan allerede mærkes i Danmark.

I hvert fald har den danske virksomhed Novo Nordisk i dag underskrevet en hensigtserklæring om at bygge en fabrik i Iran. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Et eventyr for danske virksomheder

Novos eventyr i Iran kan blive det første af mange for vestlige virksomheder. Men det vil ikke være uden udfordringer at kaste sig ind på det iranske marked - i hvert fald ikke for de uerfarne.

Det vurderer international korrespondent i DR Steffen Gram, der har fulgt Iran gennem mange år.

- Atomaftalen med Iran kan åbne et kæmpe marked for Vesten. Der kan blive tale om et eventyr for danske virksomheder. Men Iran er også et svært marked at arbejde i. Det hjælper med traditioner, hjælper, hvis man har været der i mange år, også under sanktionerne. Og det har de færreste, siger han.

Fem millioner iranere har diabetes

Projektet, som forventes at strække sig over fem år, repræsenterer en investering fra Novo Nordisk på cirka 70 millioner euro - cirka 522 millioner kroner.

- Vi er glade for denne aftale om at etablere produktion i Iran. Den understreger vores langsigtede engagement i Iran, et land, hvor der ifølge International Diabetes Federation er tæt ved fem millioner mennesker med diabetes, siger Ole Mølskov Bech, leder af Novo Nordisk Business Area Near East.

Selv om Novo altså har drevet forretning i Iran i mange år, har det været vanskeligt på grund af sanktionerne, skriver Ritzau. Manglen på udenlandsk kapital og basale mangler som eksempelvis it-udstyr har betydet, at der trods stor efterspørgsel på insulin har været svære markedsvilkår.

Opførelsen af den nye fabrik, hvor der vil blive produceret en særlig insulin-pen, vil skabe 160 arbejdspladser. Virksomheden beskæftiger allerede omkring 130 medarbejdere i Iran.

Godkendt i sommers

FN's Sikkerhedsråd godkendte officielt aftalen om Irans omstridte atomprogram den 20. juli i år.

Iran forpligter sig med aftalen til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg - herunder også militære atomanlæg. Aftalen lægger også restriktioner på salg af atomteknologi - med fredelige mål - til Iran i ti år frem.

Bryder Iran aftalen i løbet af det kommende årti, så kan sanktionerne mod landet genindføres. Og de sanktioner, som FN, USA og EU har indført mod Iran for at få landet til at stoppe med at berige uran, har ramt landet økonomisk hårdt.