Nu trækker de maskerne af politiet. Mød Hvideruslands digitale modstandsbevægelse

30-årige Andrew Maximov har udviklet en algoritme til at fjerne betjentes masker.

To sikkerhedsstyrker arresterer en demonstrant under en demonstration sidste weekend. (Foto: © -, Scanpix)

Inden for få sekunder fjernes elefanthuen og et vellignende billede, og personlige data kommer frem. Nu er det ikke længere en maskeret KGB-agent, der slår løs på demonstranter i den hviderussiske hovedstad, Minsk. Det er en 29-årig mand fra byen.

30-årige Andrew Maximov kalder sig digital kunstner, og det er ham, der har opfundet teknologien og delt demaskeringen af voldelige politi- og sikkerhedsfolk på YouTube.

Videoen blev offentliggjort på YouTube den 24. september og har haft mere end en million visninger.

Du kan se, hvordan Andrew Maximovs algoritme og ansigtsgenkendelsessytem virker herunder.

Flere gange siden valget den 9. august har der på sociale medier floreret videoer af kvinder, der trækker maskerne af politifolk og sikkerhedsstyrker. Det er i for sig det samme som Andrew Maximov gør, forklarer han i et interview med DR Nyheder.

- Vi har udviklet en algoritme, der ved hjælp af ansigtsgenkendelse kan fjerne masker og huer fra politi-, sikkerheds- og KGB-folk, så de kan blive identificeret, og man kan se, hvad det er for nogle lovovertrædelser, disse personer begår.

Maskerede civilklædte sikkerhedsstyrker foretager en anholdelse i Minsk onsdag aften. (Foto: © -, Scanpix)

Det viser, hvordan kunstig intelligens kan bruges til at afsløre hårdhændede politifolk, og er de hviderussiske demonstranters nyeste træk for at forsøge at svække præsident Aleksandr Lukasjenkos greb om magten i landet.

Igen i dag er der store demonstrationer særligt i Minsk, og i går blev 124 kvinder anholdt i en større 'kvindedemonstration' i byen. Aleksandr Lukasjenko blev genvalgt som præsident den 9. august ved et valg, som af oppositionen i Hviderusland er blevet fordømt på grund af mistanke om valgfusk.

Myndighederne hævder, at Lukasjenko vandt en jordskredssejr ved valget med 80 procent af stemmerne. Han har styret sit land med jernhånd i 26 år.

Her kan du se, hvorfor præsidentvalget i Hviderusland har skabt så meget debat.

Hviderusland, som er allieret med Rusland under præsident Vladimir Putin, har været rystet af protester og uroligheder siden præsidentvalget.

Den 66-årige Lukasjenko, som er en tidligere leder af et kollektivt landbrug, blev i denne uge taget i ed ved en hemmeligholdt ceremoni til en sjette regeringsperiode.

  • Sikkerhedsstyrker anholdt mere end 700 demonstranter ved protesterne søndag. (Foto: © -, Scanpix)
  • Da demonstrationerne begyndte efter præsidentvalget, lod Lukasjenko sikkerhedsmyndighederne tæske og anholde flere af demonstranterne. Derefter lod han dem hvilke kniplerne i en kort periode, men nu er jernnæven tilbage. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • Lukasjenko kører med hård hånd overfor alle, der siger ham imod. I løbet af de sidste par uger er den ene oppositionsfigur efter den anden blevet anholdt, og flere sikkerhedsstyrker er blevet indsat for at anholde demonstranter. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • Over 100.000 mennesker gik søndag på gaden mod Lukasjenko for femte søndag i træk. Her ses demonstranter i hovedstaden Minsk med det rød-hvide flag, som er blevet oppositionens symbol på modstanden mod Lukasjenko. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • Det rød-hvide flag blev brugt i en årrække, efter Hviderusland erklærede sig uafhængigt fra Sovjetunionen i 1991. Lukasjenko genindførte dog det tidligere sovjettiske flag i 1995, kort efter han tiltrådte som landets præsident. (Foto: © -, Scanpix)
1 / 5

Over 12.000 demonstranter er blevet tilbageholdt i Hviderusland siden det omstridte valg. Desuden har mange øjenvidner berettet om politibrutalitet og vold over for demonstranter.

Se eksempler på politiet hårdhændede demonstration herunder.

'Må ikke falde på forkerte hænder'

Derfor mente Andrew Maximov, at noget måtte gøres. Han er født i Minsk, men bor nu i USA.

- Vores mål er at lægge pres på politiet og dele informationen, hvor det er relevant. Men det er vigtigt, at systemet ikke falder på de forkerte hænder, så vi er meget forsigtige med at holde algoritmen hemmelig, siger han og fortsætter:

- Men vi er jo afhængige af de mange modige mennesker, der bliver ved med at dokumentere de uhyrligheder, der bliver begået. Desto mere data vi tapper ind i, desto flere masker kan vi fjerne. Og jeg ser det som realistisk, at vi på et tidspunkt kan sætte ansigt på alle sammen.

Andrew Maximov, digital kunstner (Foto: © (C) DR Nyheder)

Men kan der ikke være nogle etiske problemer ved at bruge teknologi til dette formål?

- Et redskab som for eksempel at slukke for internettet (som myndighederne i Hviderusland ofte gør i forbindelse med demonstrationer, red.) er jo i sig selv ikke et ondt redskab. Det handler om, hvordan og med hvilken intention det bliver brugt. Det er det samme med den teknologi, vi bruger, siger Andrew Maximov og fortsætter:

- For mig at se er et hvert tiltag, der kan hjælpe med at lægge en dæmper på volden, et godt tiltag i den nuværende situation.

EU vil sanktionere, men Cypern siger nej

Flere europæisk ledere har kritiseret Aleksandr Lukasjenko og krævet, at han træder tilbage. Senest også Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

- Det er klart, at han (Lukasjenko, red.) er nødt til at gå af, siger Macron til avisen Journal de Dimanche søndag.

Han siger videre, at han er "imponeret af aktivisternes mod".

- De kender risikoen ved at demonstrere hver weekend, og alligevel presser de på med at forsøge at få demokratiet vækket til live i dette land, der har været frataget det i så lang tid.

Hvideruslands udenrigsminister, Vladimir Makej, der blev udnævnt 20. august som erstatning for den fyrede Sergej Martinov, beskylder Frankrig og andre vestlige lande for forsøg på at skabe "kaos og anarki" i den tidligere Sovjet-republik.

- Vi ser forsøg på at destabilisere situationen i landet, fortalte Makej lørdag i en videotale til FN's Generalforsamling ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaya, efterlyste i dag "mere mod" fra EU, da hun besøgte Bruxelles. (Foto: © JOHN THYS, Scanpix)

EU anerkender heller ikke valgresultatet i Hviderusland, og forleden spiste EU’s udenrigsministre morgenmad med den hviderussiske, eksilerede oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja. Hun understregede efterfølgende, at der er brug for, at EU-landene viser 'mere mod' end tidligere.

- Sanktioner er meget vigtige i vores kamp, sagde hun på et pressemøde.

Men Cypern har blokeret for yderligere sanktioner. Cyprioterne kræver nemlig, at der tilsvarende bliver indført sanktioner mod Tyrkiet, som foretager boringer efter gas i havet sydvest for middelhavsøen, hvis de skal nikke ja til de hviderussiske sanktioner.

Sagen kort

  • Der har været protester i Hviderusland siden præsidentvalget den 9. august. Her erklærede Aleksander Lukasjenko sig for vinder med 80 procent af stemmerne. Han er dog blevet beskyldt for omfattende valgsvindel, og det har fået hundrede tusinder af mennesker til at gå på gaden og forlange, at Lukasjenko går af.

  • Lukasjenkos modkandidat, oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja, anerkender ikke valgresultatet og er flygtet til nabolandet Litauen. Sammen med Maria Kolesnikova og Veronika Tsepkalo stod hun i spidsen for oppositionen, men alle tre er dog enten tilbageholdt eller opholder sig udenfor Hviderusland.

  • Under protesterne er flere tusinde demonstranter blevet tilbageholdt, og mange er blevet udsat for politivold under demonstrationerne eller har fået tæsk i fængslet.