Nu vil Vesten ramme Rusland på olie og gas: 'De har svært ved at finde et modsvar'

EU regner med at kunne skære to tredjedele af den naturgas, man køber af Rusland, allerede inden for et år.

Joe Biden meldte i går ud, at USA helt vil forbyde import af olie og gas fra Rusland. (Foto: Jim WATSON © Ritzau Scanpix)

Krigen i Ukraine og kampen mod Ruslands invasion bliver ikke kun udkæmpet på slagmarken i Ukraine.

For kampen for at få Rusland til at stoppe bliver også udkæmpet med økonomiske våben for at svække den russiske økonomi.

Det fik i går både EU og USA til at gribe til et af de tungere våben. Nu er målet nemlig at ramme Vladimir Putin på en af den russiske økonomis allermest solide og vigtige fundamenter - energieksporten i form af gas og olie.

I går meldte USA's præsident, Joe Biden, nemlig ud, at USA nu helt vil forbyde import af olie og gas fra Rusland.

Og i EU kom de i går med et udspil til, hvordan Europa på længere sigt skal blive helt uafhængig af gas fra Rusland, mens man regner med at kunne skære to tredjedele af de russiske gasleverancer fra allerede i år.

Det er ikke småting, for Rusland alene leverer i dag omkring 40 procent af EU-landenes gas.

Det vil da også være et hårdt slag for russerne, vurderer Flemming Splidsboel, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier.

Energi som olie og gas er nemlig det, russerne er gode til, siger han.

- Det er en meget væsentlig indtægtskilde. Faktisk er op mod 50 procent af deres eksport energi. Det er vigtigt, siger han.

Også Storbritannien meldte i går ud, at man vil stoppe med at bruge russisk olie og gas inden årets udgang.

Svarer Rusland igen?

Med dårligere muligheder for at sælge gas og olie til USA og EU vil Rusland ikke kun gå glip af indtægter. Rusland vil også skulle finde nye markeder at sælge det på.

- De skal finde ud af at få sendt olie og især naturgas ud til nogle nye kunder, og det er både dyrt og tidskrævende, siger Flemming Splidsboel.

Nu bliver det til gengæld interessant at se, hvordan Rusland kommer til at reagere på beslutningerne fra Vesten, der altså vil ramme Rusland hårdt.

Tidligere har Ruslands vicepremierminister truet med helt at lukke for hanerne med naturgas til Europa, hvis Vesten forsøgte at ramme Rusland på gas og olie. Og det er altså der, vi er nu.

Det er dog ikke en trussel, Flemming Splidsboel regner med, at russerne rent faktisk vil gøre alvor af.

- Det vil gøre en allerede vanskelig situation endnu værre for dem.

- Den russiske økonomi var i forvejen lidt presset, og nu er den ekstra presset på grund af alle sanktionerne. Der er simpelthen brug for pengene for at holde staten kørende og holde gang i krigen i Ukraine, siger han.

Derfor forventer han også, at selvom EU skærer to tredjedele af sit gasindkøb fra Rusland væk, så vil russerne formentlig stadig gerne sælge den sidste tredjedel.

I stedet kunne russerne måske finde på at indføre andre sanktioner vendt mod Vesten som en reaktion. For traditionelt har man i Rusland gerne villet holde gas og olie fri af politiske konflikter, siger Flemming Splidsboel.

Det kunne være med inspiration fra de sanktioner, Vesten har pålagt Rusland og på den måed indføre sanktioner med eksempelvis forbud mod import af forskellige varer fra EU.

- På russisk hører man ofte det udtryk, de kalder "spejl". Altså at man spejler sanktioner én til én, siger Flemming Splidsboel.

Sanktionerne virker

Og der er da også et politisk pres internt i Rusland for at straffe blandt andet EU-landene for de sanktioner, de har indført. Men sanktionerne har efterhånden ramt Rusland så hårdt, at landet er sårbart og har svært ved at skyde tilbage, simpelthen fordi de har brug for pengene.

- De er så hårdt pressede og så oprigtigt overraskede over, hvor hurtigt og hårdt de her sanktioner er kommet, at de har svært ved at finde et modsvar, som de selv kan acceptere på det her tidspunkt.

Det er den her gasledning, Nord Stream 1, som russerne blandt andet har truet med at lukke for. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Ritzau Scanpix)

Derfor er Flemming Splidsboel heller ikke i tvivl om, at sanktionerne generelt virker.

- Det gælder både de økonomiske sanktioner, som gør ondt på den russiske økonomi, men også de sociale sanktioner, som gør ondt på toppen af det politiske system, men som også gør ondt på den russiske befolkning.

- De er udskammet og lukket ude fra det gode selskab, og det mærker de jo, vurderer han.