Ny afgørelse kan sætte skub på cigaretpakker uden logoer

Neutrale cigaretpakker er med til at fremme folkesundheden, lyder det fra WTO.

Sådan ser tobakspakkerne ud i Australien. (Foto: Jason reed © Scanpix)

Det er ikke i strid med de internationale handelsregler, at Australien siden 2011 har krævet, at alle cigaretpakker skal være neutrale for på den måde at gøre det mindre attraktivt at ryge.

Det har Verdenshandelsorganisationen, WTO, netop fastslået i en opsigtsvækkende afgørelse.

Fire tobaksproducerende lande, heriblandt Indonesien og Honduras, havde klaget til organisationen, der blandt andet har til opgave at løse internationale handelsstridigheder, over det australske forbud.

Ifølge de australske sundhedsmyndigheder dør 22.000 australiere årligt af rygning. (Foto: handout © Scanpix)

Ifølge de australske sundhedsmyndigheder gør det det mindre attraktivt for især børn og unge at købe cigaretter, når de bliver solgt i neutrale, brune papæsker uden tobaksfirmaernes karakteristiske logoer, farver og skrifttyper på siderne.

Men spørger man de tobaksproducerende lande, er det i strid med WTO’s intellektuelle ejendomsrettigheder, og beslutningen krænker samtidig firmaernes varemærker og skaber ulovlige handelsbarrierer.

Men det har et dommerpanel hos WTO netop afvist, skriver Bloomberg.

Verdenslandene har nemlig lov til at indføre særregler til WTO-reglerne, hvis det sker for at styrke folkesundheden. Og ifølge den internationale handelsorganisation er det netop det, som Australien har gjort i dette tilfælde.

WTO understreger samtidig, at alternative foranstaltninger ikke vil være lige så effektive som den neutrale emballage.

Glæde hos WHO

Mere end syv millioner mennesker dør årligt af rygning, viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO - heraf 890.000 personer som følge af passiv rygning.

Mere end 80 procent af verdens 1,1 milliarder rygere bor i lav- og mellemindkomstlande.

Og dagens afgørelse vækker derfor også glæde hos WHO, der længe har talt varmt for mere restriktiv cigaretemballage.

- Neutrale cigaretpakker er et evidensbaseret tiltag, og WHO anbefaler det som en del af en vidtfavnende strategi for at kontrollere tobaksforbruget, lyder det fra talspersonen Tarik Jasarevic i en skriftlig udtalelse.

Australien var det første land til at indføre de neutrale cigaretpakker, som stadig har skræmmebilleder af tobaksrelaterede sygdomme på siderne.

Sidenhen har lande som Frankrig, Ungarn, Norge, Storbritannien og New Zealand vedtaget lignende love.

Men en række andre lande, heriblandt Belgien, Canada og Indien, har overvejet at følge trop. Og ifølge Verdenssundhedsorganisationen vil afgørelsen "sandsynligvis sætte skub på" på den udvikling.

I EU står det medlemslandene frit for, om de vil indføre neutrale cigaretpakker. (Foto: DANIEL MUNOZ © Scanpix)

Honduras: Forkert afgørelse

På EU-plan trådte et revideret tobaksdirektiv i kraft i maj 2016.

Det har også medført strengere krav til emballage, og eksempelvis skal 65 procent af cigaretpakkernes overflade indeholde et advarselsbillede og tilhørende tekst.

Men det står landene frit for, om de vil indføre neutrale cigaretpakker.

Honduras, der var et af de fire lande, som havde klaget over det australske forbud, oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at dagens afgørelse indeholder flere faktuelle fejl, og de mener samtidig ikke, at den var objektiv.

Det mellemamerikanske land indikerer ifølge nyhedsbureauet, at det vil appellere afgørelsen.

FacebookTwitter