Ny aftale skal sikre tøbrud mellem Israel og Tyrkiet

Den nye aftale med Tyrkiet har enorm positiv betydning for den israelske økonomi, siger Israels premierminister.

Meldingen fra Benjamin Netanyahu kom på en pressekonference i Rom i forbindelse med et møde med USA's udenrigsminister, John Kerry. (Foto: © pool, Scanpix)

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, bekræfter over for Reuters, at Tyrkiet og Israel har indgået en aftale, som skal sikre et tøbrud mellem de to lande og styrke landenes økonomier.

- Der er taget et vigtigt skridt frem mod en normalisering af de bilaterale relationer mellem Israel og Tyrkiet, siger den israelske premierminister.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at aftalen er et vigtigt skridt fremad for bedre humanitære forhold for palæstinenserne i Gaza.

Forholdet mellem Tyrkiet og Israel blev iskoldt, efter en israelsk aktion i 2010 kostede ti tyrkiske aktivister livet om bord på et fartøj, der ville sejle nødhjælp til Gazastriben.

Tyrkiet har fremsat en række krav for at nærme sig Israel igen – blandt andet ville tyrkerne have en undskyldning og en kompensation, hvilket Israel i det store hele har levet op til.

Derudover har Tyrkiet krævet blokaden mod Gazastriben ophævet. Der har været meldinger om, at parterne er nået frem til et kompromis om, at Israel tillader, at et hospital bygges færdigt i Gaza, at der kan bygges endnu et kraftværk og et afsaltningsanlæg til fremstilling af drikkevand.

Den israelske avis Haaretz skriver, at Tyrkiet har lovet at forhindre, at den palæstinensiske Hamas-bevægelse udfører handlinger mod Israel fra tyrkisk jord.

/ritzau/